Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zuid-Holland wil beschermde ganzen massaal afmaken

  •  
28-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
33303293094_ff1471a971_k

© cc-foto: corine bliek https://flic.kr/p/SJU5Lw

De provincie Zuid-Holland wil de populaties van Canadese ganzen en kolganzen het liefst nagenoeg helemaal uitroeien. Dat bleek maandag tijdens een zitting van de Raad van State waar de Omgevingsdienst Haaglanden het geven van ontheffingen aan jagers om de beschermde dieren dood te maken toelichtte. Volgens de ambtenaren horen de dieren niet in de provincie thuis en veroorzaken ze te veel schade aan de landbouw. De ganzen zouden hun leefgebied moeten beperken tot andere provincies.
Milieubeschermers proberen via de Raad van State het massale doden van de wilde dieren te voorkomen. Het AD schrijft :
",,Zolang Zuid-Holland niet weet wat in andere provincies gebeurt met de Canadese ganzen, is deze provincie bezig met het uitroeien van een beschermde soort”, zegt Susanne Kuijpers van de Milieufederatie. De Milieufederatie wijst erop dat de Canadese gans eerder al als een inheemse vogelsoort is aangemerkt. Met het afschieten van kolganzen begaat Zuid-Holland dezelfde overtreding, vindt de Milieufederatie."
De Canadese gans broedt sinds 1974 in Nederland. Driehonderd jaar geleden werd de diersoort, die van oorsprong in Canada voorkomt, in Engeland geïntroduceerd als siervogel in parken. Aanvankelijk bleef hun aantal in Nederland beperkt maar deze eeuw is de populatie tot meer dan 10.000 broedparen toegenomen. De meeste van hen verblijven in Zuid-Holland.
cc-foto: corine bliek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.