Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zuid-Sudan bereikt voorlopig akkoord wapenstilstand

  •  
31-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kiir300.png
Onderhandelaars naar Ethiopië om te praten over permanent staakt-het-vuren
De strijdende partijen in Zuid-Sudan hebben een akkoord tot wapenstilstand bereikt. Dat meldt onder meer de NOS op basis van berichtgeving van het handelsblok IGAD, dat bestaat enkele Oost-Afrikaanse landen. President Kiir en rebellenleider Machar zouden het eens zijn geworden over een staakt-het-vuren.
Het is nog niet duidelijk wanneer de voorlopige wapenstilstand ingaat. Kiir en Machar sturen beiden vertegenwoordigers naar Ethiopië die daar zullen overleggen om tot een permanent staakt-het-vuren te komen. Wanneer die onderhandelingen beginnen is ook nog niet duidelijk.
De vertegenwoordigers staan voor een moeilijke taak. Niet alleen moet worden onderhandeld over een wapenstilstand, ook zal worden gesproken over de oorzaken van het conflict in Zuid-Sudan. De huidige president Kiir beschuldigt voormalig vice-president Machar ervan een staatsgreep te willen plegen. Machar ontkent vooralsnog.
De afgelopen weken zijn bij gevechten tussen het regeringsleger en de aanhangers van Machar meer dan duizend doden gevallen. Onder meer door druk van de IGAD-landen, die maandag dreigden met ingrijpen als Machar de wapens niet voor vandaag zou neerleggen, is het voorlopige staakt-het-vuren afgedwongen.
cc-foto: Al Jazeera

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.