32

Zussen uit Zoetermeer kopen huis voor vluchtelingen

'De situatie in een azc is schrijnend. We voelden de drang iets te doen'

Drie zussen uit Zoetermeer hebben een huis gekocht voor een vluchtelingengezin uit Pakistan. Dat meldt Omroep West dinsdag. Het gezin krijgt vrijdag de sleutel van hun nieuwe woning.

Het gezin zat eerst in een asielzoekerscentrum (azc) in het Drentse Hoogeveen, waar de moeder van de zusjes als vrijwilliger werkt. Zo leerden ze het gezin kennen en raakten ze bevriend. De Pakistaanse familie is statushouder en heeft recht op een woning, maar door de woningnood zijn er niet genoeg huizen beschikbaar en bleef het gezin noodgedwongen in het overvolle azc wonen. 

‘We voelden de drang om iets te doen,’ zegt initiatiefneemster Linda Knobbe. Volgens haar is de situatie in een asielzoekerscentrum schrijnend. ‘Je komt er in een azc niet achter wanneer je aan de beurt bent en je krijgt geen toezeggingen. Het is behoorlijk uitzichtloos.’ 

Met wat eigen geld en een bedrag van hun vader hebben de zusjes het huis gekocht. Ze hebben het er met het gezin over gehad, want ‘we willen ze het niet lastiger maken’. De familie krijgt de woning niet, maar betaalt gewoon huur. ‘Het werkt hetzelfde als wanneer de gemeente een huis toewijst, het is een huurwoning voor onbepaalde tijd,’ zegt Knobbe. 

Er zijn al veel positieve reacties op het plan gekomen, maar medestanders zijn nog niet gevonden. De zussen onderzoeken nu of ze een platform of stichting kunnen oprichten zodat meer mensen hun voorbeeld zullen volgen. 

Bron: Omroep West
cc-beeld: Directie Voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (32)