70

Zuur: maagbloedingen door bezuiniging

Vaker maagbloedingen door bezuiniging op maagzuurremmers

Het aantal risicopatiënten dat een maagbloeding heeft gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent toegenomen, meldt de NOS. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Huisartsen en apothekers waarschuwden al voor de gevaren van het niet meer vergoeden van deze maagbeschermende middelen. Maagzuurremmers worden sinds 1 januari 2012 alleen nog vergoed aan chronisch zieken.


De risicopatiënten uit het onderzoek zijn gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en ibuprofen, ook bekend als NSAID’s. Wie daarnaast aan een bepaald risicoprofiel voldoet, zoals een hoge leeftijd, krijgt ook maagbeschermende middelen voorgeschreven.

NOS citeert uit het onderzoek:

In 2012 kregen 2600 van die risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruikten een maagbloeding. Dat waren er 360 meer dan in 2011. In naar schatting een kwart van de gevallen ging het om een gecompliceerde maagbloeding.

Aan het onderzoek hebben tweeduizend Nederlandse apotheken meegedaan. Uit hun cijfers blijkt dat er in 2012 in totaal 22.000 mensen bij zijn gekomen die maagzuurremmers zouden moeten slikken vanwege het gebruik van NSAID’s, maar die dat niet doen.

Het onderzoek is medegefinancierd door farmaceut AstraZeneca, fabrikant van onder meer maagzuurremmers. Het instituut doet ook geregeld onderzoek voor het ministerie van VWS. Het IVM roept minister Schippers op om nader onderzoek te doen. Het ministerie hoopte 75 miljoen euro te besparen door de maagzuurremmers voor een goed deel niet meer te vergoeden.

NOS: Vaker maagbloeding na bezuiniging

Lees ook het opiniestuk van Ivan Wolffers: Maagbloedingen door de bezuinigingen

Foto-cc: Nom & Malc

Geef een reactie

Laatste reacties (70)