Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwaar weer voor pensioenfondsen

  •  
19-08-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
pensioenen2_300.jpg
Vier van de vijf grootste pensioenfondsen zitten onder de minimale dekkingsgraad ... Pensioenfondsbeheerder roept op om de 'spelregels' te veranderen ... De SP wil dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces om Donner aan de tand te voelen
De overheid heeft inmiddels ingegrepen bij veertien pensioenfondsen. Zij moeten hun uitkeringen vanaf 1 januari met 1 tot 14 procent verlagen, maar de kans dat meerdere pensioenfondsen moeten overgaan tot verlaging van hun uitkeringen wordt steeds groter, zegt pensioenexpert Marc Heemskerk in de Volkskrant.
Het probleem is veel groter dan die veertien fondsen waar DNB het over heeft. De herstelplannen zijn kort na de kredietcrisis gemaakt. We zijn nu twee jaar verder en het ingecalculeerde herstel heeft zich niet voorgedaan.” Hij concludeert dat de rendementen waar pensioenfondsen vooraf van uitgingen in veel gevallen niet zijn gehaald. “Als de rente binnenkort stijgt, komt het waarschijnlijk wel goed. Maar dat die stijgt, is niet zeker. De fondsen klagen dat hun dekkingsgraad lijdt onder de historisch lage rente. Maar als je de renteontwikkeling over honderd jaar bekijkt, kun je net zo goed zeggen dat de rente in de jaren zeventig, tachtig en negentig historisch hoog was.
De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland kampen met een lage dekkingsgraad die in de eerste helft van 2010 sterk is gedaald en nog steeds niet is verbeterd. Pensioenfonds BPF Bouw is de enige van de vijf grote fondsen met een dekkingsgraad die hoger is dan de minimale vereiste 105 procent, meldt de Volkskrant. Dat is zorgelijk, want de trend is neerwaarts: als de rente laag blijft, kunnen de fondsen niet verder met hun herstelplan.
In een opiniestuk in de Volkskrant zegt pensioenfondshouder Dick Sluimers van ABP (ambtenaren) dat de spelregels voor pensioenfondsen moeten veranderen. Hij ziet het anders snel gebeuren dat pensioenfondsen moeten blijven korten op de uitkeringen. Volgens hem hebben de veranderde boekhoudkundige regels in 2006 er voor gezorgd dat de fondsen nu moeten snijden in hun uitkeringen.
In eerste instantie wilde de DNB nog niet bekendmaken welke pensioenen worden getroffen, maar het fonds van de apothekers heeft in de Volkskrant al aangegeven een van de slachtoffers te zijn.
Voorzitter Hagenzieker: “Wij zijn een van de fondsen die mogelijk gedwongen worden de uitkeringen te verlagen. We zullen de pijn eerlijk verdelen over de apothekers die nu al met pensioen zijn en de apothekers die op dit moment nog werken.”
In totaal worden 150- tot 170 duizend pensioenen getroffen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zegt in de krant het een schande te vinden dat zo geheimzinnig wordt gedaan over de zwakke pensioenfondsen waar gekort moet worden.
Mijn mailbox stroomt nu vol met bezorgde mensen die bang zijn er volgend jaar op achteruit te gaan. Donner had de persconferentie nooit mogen geven voordat hij ook namen en rugnummers kan noemen. Nu maken een heleboel mensen die hier niet door worden getroffen zich voor niets enorme zorgen.” Ulenbelt wil de Tweede Kamer terugroepen van reces. De Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen weet ook niet welke fondsen het betreft. De koepel roept de veertien op zich zo snel mogelijk bekend te maken.
De FNV vindt dat de Nederlandse Bank alleen moet ingrijpen bij echt noodlijdende pensioenfondsen. Zo liet zij woensdag weten. “Als een fonds minder dan 1 procent moet korten, is zo’n ingreep eigenlijk niet nodig”, zei FNV-bestuurder Peter Gortzak in de Volkskrant. Ook seniorenbond Anbo neemt de stelling aan dat pas ingegrepen moet worden wanneer het echt mis is. De bond vindt dat de DNB ‘tijdelijke factoren als de lage rentestand eruit moeten filteren’. Gortzak zei woensdag nog dat het aantal getroffen pensioenen overschat wordt en dat er nog geen reden is tot paniek.
Update 13.30 De SP roept de Tweede Kamer op eerder terug te komen van reces. Ze wil dat Donner zo snel mogelijk aan de tand gevoeld wordt over de problemen met de pensioenfondsen. Ulenbelt heeft geen geduld tot september en wil meer duidelijkheid van de minister. “De minister roept dat er brand is, maar hij zegt niet waar”, zegt hij in Trouw. Als de SP’er steun krijgt van andere partijen wordt het debat waarschijnlijk volgende week dinsdag gehouden. Volkskrant: DNB roept ergernis op met zwijgen over pensioenfondsen Volkskrant: ABP-topman: spelregels pensioenfonds aanpassen Volkskrant: Buffers grote fondsen onder druk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.