3

Zwanen besmeurd door gemorste olie in Rotterdamse haven

Een natuurramp in de Rotterdamse haven waar een groot aantal knobbelzwanen, mogelijk zelfs honderden, besmeurd is geraakt door een grote hoeveelheid gemorste olie. Ook andere dieren, zoals ganzen en mogelijk zelfs zeehondenpups, zijn door de ramp getroffen. Vrijwilligers van de dierenambulance zijn druk doende de dieren te redden, meldt RTV Rijnmond.

Verschillende organisaties zijn bezig met het redden van de dieren, waarbij veel particulieren waaronder roeiers en mensen met een plezierboot, een handje toesteken. Snelheid is geboden, want de zwanen kauwen aan hun veren om de olie zelf te verwijderen en daardoor krijgen ze de olie ook binnen.
“Als je dat binnenkrijgt, verbrandt je eigenlijk. Dus er is hier echt een heel groot drama bezig”, vertelt verslaggever Jacco van Giessen vanuit Hoek van Holland.

De dieren worden overgebracht naar Vogelklas Karel Schot, een opvangcentrum op Rotterdam-Zuid waar getrainde vrijwilligers de dieren schoonmaken.

Het Havenbedrijf stelt het bedrijf Odfjell, eigenaar van de tanker die zo’n 200 ton stookolie lekte aansprakelijk, meldt het AD. Het schip raakte lek toen het tegen een steiger botste. De schade reikt veel verder dan de getroffen dieren:

Verschillende havens in de regio, waaronder de jachthaven van Schiedam, de buitenhaven van Maassluis en de Veerhaven in Rotterdam, blijven gesloten. Hoe lang de havens dicht moeten blijven, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat het water aanzienlijk schoner moet zijn voordat dit aan de orde is. Dat heeft een behoorlijke impact op de scheepvaart. Schepen, waaronder binnenvaartschepen, kunnen de havens niet in of uit.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)