9

Zware aardbeving in Nepal

Veel doden en paniek in Nepal en India... schade is groot .. gevreesd wordt voor honderden slachtoffers 

De beving vond plaats in een gebied waar miljoenen mensen wonen in de regio Kathmandu in Nepal en had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Vooralsnog zijn er zeker 108 doden gevallen, maar de vrees is groot dat dit getal gaat oplopen.


De aardbeving vond plaats op ongeveer elf kilometer diepte wat betekent dat hij niet heel diep was. Dit soort bevingen veroorzaakt vaak meer schade. Het is de ergste aardbeving in Nepal in 80 jaar. Bij de vorige zware aardbeving, in 1935, kwamen er meer dan 8.500 mensen om het leven.

In het centrum van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, zijn gebouwen ingestort, waaronder ook eeuwenoude tempels. Ook de Dhararatoren, een monument uit 1832, is bezweken. Waarschijnlijk waren er tientallen mensen in die nu onder het puin liggen.

Kathmandu is een oude en dichtbevolkte stad met huizen die in slechte staat verkeren en vaak bovenop elkaar zijn gebouwd. Overal zijn kleine straatjes die door de beving moeilijk bereikbaar zijn.

De aardbeving is ook in India gevoeld, onder meer in New Delhi, dat ongeveer duizend kilometer verderop ligt.

Lawines
CNN meldde zaterdagochtend dat de aardbeving ook veel lawines heeft veroorzaakt. De vrees is dat in de bergen ook veel slachtoffers zijn gevallen. Op Twitter vertelde een bergbeklimmer dat hij moest rennen voor zijn leven. Volgens hem zijn er nog veel mensen hoger op de berg.

Vooralsnog zijn geen Nederlandse slachtoffers gemeld. Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn, is niet duidelijk,maar het gebied is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken.

Bekijk hier de beelden die de NOS verzamelde.

Update 18:00

De aardbeving heeft inmiddels meer dan 1100 dodelijke slachtoffers gemaakt.
De regering in Nepal heeft de noodtoestand uitgeroepen en vraagt om internationale hulp.

CC foto: still uit een video van Shaniya Pathak

Geef een reactie

Laatste reacties (9)