Laatste update 05 juli 2016, 00:34
99

Terroristen plegen zelfmoordaanslagen bij moskee in Medina

In de stad Medina in Saoedi-Arabië zijn maandag aan het begin van de avond enkele zware explosies geweest nabij een van de grote moskeeën in de stad. De explosies volgden vlak op de omroep voor de iftar, het verbreken van het vasten. Volgens eerste berichten gaat het om zelfmoordterroristen die gelijktijdig hun explosieven lieten afgaan. Over het aantal slachtoffers is nog niks bekend.

Update 19.40: In Medina zou het gaan om één zelfmoordaanslag. De dader probeerde de binnenplaats van de Al-Haram al-Nabawi moskee te bereiken, ook wel “de moskee van de profeet” genoemd, een van de meest heilige plekken binnen de islam. Daarbij stuitte de dader op veiligheidstroepen, waardoor hij het terrein uiteindelijk niet wist te bereiken. Dat meldt Al Arabiyah. De bom bevond zich vermoedelijk in een auto en ging af op het parkeerterrein naast de moskee.

Tegelijkertijd met de aanslag in Medina, zijn in de oostelijke stad Qatif ook twee aanslagen gepleegd. In Qatif zouden alleen de daders zijn omgekomen, in Medina zijn behalve de dader ook nog veiligheidsmensen om het leven gekomen. Nog eens vier anderen zouden gewond zijn geraakt.

In Saoedi-Arabië was juist de laatste dag van de vastenmaand ramadan aangekondigd.

Update 0:20: De Saoedische minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat bij de bomaanslag in Medina vier veiligheidsbeambten om het leven zijn gekomen. Nog eens vijf anderen raakten gewond. Ook liet de minister weten dat er inderdaad sprake was van een terreuraanslag, gericht op de “moskee van de profeet”. Toen de dader op het terrein naast de moskee werd tegengehouden door ordediensten, bracht hij het explosief tot ontploffing.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)