134

Zwart op wit: Uitzendbureaus discrimineren

SCP zet acteurs in ... Allochtonen aanzienlijk minder kans op een uitzendbaan ... Opvallend: Alleen Marokkaanse Nederlanders werden hetzelfde behandeld als autochtonen

Autochtonen die naar het uitzendbureau stappen voor een baan komen veel sneller aan de bak dan niet-westerse werkzoekenden. Allochtonen moeten maar liefst zeven keer langs een uitzendbureau, terwijl een autochtoon gemiddeld vier bezoeken nodig heeft om twee banen aangeboden te krijgen.

In het rapport ‘Op Achterstand‘ concludeert het SCP dat arbeidsdiscriminatie vooral niet-westerse jongeren treft en het vaker om mannen dan vrouwen gaat. Het SCP spreekt van een zorgelijke situatie omdat met name niet-westerse jongeren werkloos zijn.

Voor zit onderzoek zette het SCP acteurs in met verschillende etnische achtergronden. Met identieke cv’s gingen de jongeren langs de uitzendbureaus. Autochtone werkzoekenden kregen in 46 procent van de bezoeken een baan aangeboden door het uitzendbureau, terwijl niet-westerse werkzoekenden slechts in 28 procent van de gevallen een baan-aanbod kregen. De niet-westerse vrouwen hadden 33 procent kans om werk aangeboden te krijgen, terwijl niet-westerse mannen 23 procent kans hadden. Met name Turken, Surinamers en Antillianen maken minder kans op uitzendwerk. Dat terwijl Marokkaanse Nederlanders evenveel kans op werk hebben als autochtone Nederlanders.

Het werkloosheidspercentage tussen allochtonen en autochtonen jongeren loopt flink op. Vorig jaar was van de niet-westerse migranten dertien procent werkloos, terwijl onder autochtonen ruim vier procent werkloos was. Ook hebben allochtonen vaker een tijdelijk arbeidscontract (27 procent) dan autochtone Nederlanders (16 procent).

Het SCP-rapport in de laatste in de reeks onderzoek sinds 2007 naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Uit een onderzoek in 2011 bleek al dat verschillen in opleidingsniveau en werkervaring steeds een beperktere rol spelen. Toen al concludeerden onderzoekers dat het waarschijnlijker is dat discriminatie de reden is voor de slechtere positie van niet-westerse jongeren op de arbeidsmarkt.

NOS: SCP: Uitzendbureau discrimineren
NRC: Uitzendbureaus discrimineren allochtonen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (134)