Laatste update 10:31
85

Zwartboek: ‘Kille’ Belastingdienst bestempelt mensen te snel als fraudeur, zonder bewijs

De Belastingdienst is onnodig kil en hardhandig als het gaat om het stopzetten en terugvorderen van toeslagen van burgers, ook als daarvoor elke aanleiding ontbreekt. Dat concludeert de SP op basis van een zwartboek van 280 klachten, dat samengesteld werd nadat gedupeerde ouders hun klachten deelden met een meldpunt dat de partij daarvoor had opgericht. Het zwartboek wordt vanmiddag in Den Haag overhandigd aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

SP-Kamerlid Renske Leijten wil een ‘grootschalig onderzoek’ nodig naar de manier waarop burgers door de Belastingdienst worden behandeld bij verdenking van fraude of onregelmatigheden:

Het zijn zóveel meldingen. Dit gaat niet om één incident, maar om systematisch hard optreden. Mensen krijgen bij kleine fouten het etiket ‘opzet’ of ‘grove schuld’ opgeplakt. In de wet staat dat de Belastingdienst moet bewijzen dat fouten met opzet worden gemaakt, maar dat lijkt vaak niet te gebeuren. De Belastingdienst is een machtige tegenstander en hanteert lang niet altijd de menselijke maat. Ze kan mensen opjagen, en zelfs vogelvrij verklaren.

Mensen die door de Belastingdienst als schuldig worden bestempeld belanden vaak in grote financiele problemen. Ze veliezen rechten op bepaalde betaalregelingen of kwijtschelding. Ook wordt er vaak loonbeslag gelegd en worden ‘schulden’ met andere toeslagen verrekend, waardoor mensen ineens hun huur of zorgkosten niet meer kunnen opbrengen. Tegelijkertijd raakt de Belastingdienst zelf aan de lopende band stukken ‘kwijt’ en worden juridische procedures eindeloos getraineerd.

Staatssecretaris Snel zal volgende week na het zomerreces antwoord moeten geven op meer dan 150 Kamervragen van CDA, SP en Denk over de eerdere affaire rond 300 ouders – niet toevallig bijna allemaal met een tweede nationaliteit – die onrechtmatig werden aangepakt. De Kamer wil van Snel weten wie de Belastingdienst opdracht gaf om jarenlang tegen de wet te handelen en eindeloos door te blijven procederen tegen gedupeerde ouders, iets waarover hij de Kamer herhaaldelijk verkeerd voorlichtte.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)