Laatste update 15:51
23

Zwarte agent komt collega’s te hulp, wordt neergeschoten door collega’s

Een zwarte politieagent buiten dienst in het Amerikaanse St. Louis is afgelopen week neergeschoten door een witte collega van hetzelfde bureau. Die zag hem ten onrechte aan voor een verdachte. Dat heeft de politie van St. Louis zelf in een verklaring naar buiten gebracht.

Afgelopen woensdagavond kwam bij de politie een melding binnen van een gestolen auto. Dienstdoende agenten legden daarop een spijkermat neer, waarna de daders het vuur zouden hebben geopend op de agenten. Andere politieagenten zetten de achtervolging in tot de gestolen auto na een aanrijding tot stilstand kwam en de daders te voet vluchtten.

De politieagent buiten dienst woont vlakbij de plek van de aanrijding en was getuige van het voorval. Daarop pakte hij zijn dienstwapen en besloot zijn collega’s assistentie te verlenen. Direct toen hij de straat opkwam werd hij door de agenten in uniform bevolen het wapen neer te leggen en op de grond te liggen. De agent buiten dienst gehoorzaamde en identificeerde zichzelf. Toen zijn collega’s hem herkenden stond de man op, pakte zijn wapen van straat en liep naar de andere agenten toe.

Juist op dat moment kwamen andere agenten aan. Die zagen een zwarte man in burger op hun collega’s aflopen, waarop een van hen direct zijn wapen greep en op de man schoot. Die werd in zijn arm getroffen. De neergeschoten agent, een 38-jarige man die al elf jaar in dienst was, moest voor zijn verwondingen naar het ziekenhuis worden overgebracht. De agent die hem neerschoot is een 36-jarige man die al acht jaar bij hetzelfde korps werkt.

Twee van de drie werkelijke daders konden worden aangehouden, de derde is nog voortvluchtig. Zeven betrokken agenten, waaronder de man die zijn collega neerschoot, zijn geschorst hangende een onderzoek naar de schietpartij.

Black Lives Matter
In 2014 werd het politiekorps van St. Louis wereldnieuws, toen in de buitenwijk Ferguson de ongewapende zwarte man Michael Brown door een politieagent werd vermoord. De dood van Brown leidde tot een lange periode van onrust in St. Louis en maakte van de Black Lives Matter-beweging, die een jaar eerder na de moord op Trayvon Martin begon, een nationale beweging.

Bron: CBS News / cc-foto: Elvert Barnes

Geef een reactie

Laatste reacties (23)