111

Zwarte Cross festival verwijdert discriminerende slogans

De populaire rapper Sevn Alias heeft na een optreden zondag op het Zwarte Cross festival geprotesteerd tegen de aanwezigheid van discriminerende teksten in de aankleding van het festival. Hij werd via social media gewezen op een bord bij een eetgelegenheid met de tekst ‘Allah’s afbakbar’ en een spandoek voor een event met ‘Leve de kleurling! #diversiteit #wearefamily #onceyougoorange #ookveurblanken’.

“Dames en heren, ik support dit VOOR GEEN GOUD. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik mezelf nooit op dit festival vertoond. Schandalig 🙅🏾‍♂️🚫 Love naar de mensen die oprecht voor mij zijn gekomen vandaag, maar Ik hoef hier nooit meer te staan.”

In een toelichting per video zegt hij de uitlatingen niet acceptabel te vinden en er niets mee te maken willen hebben.

Dit bericht bekijken op Instagram

Ik neem geen enkel woord terug 👍🏾💯

Een bericht gedeeld door S.A. | 1OAK 🌟 (@sevnalias) op

De organisatie van Zwarte Cross wilde de borden eerst laten staan maar kwam daarvan terug nadat op social media het protest aanzwol. In een verklaring wordt gesteld:

Gisteravond en vannacht is er commotie ontstaan op social media vanwege een foto van een bord en een zeil op ons festivalterrein. De teksten hierop werden als discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos ervaren. Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste. Wij hebben geprobeerd alle personen die contact met ons zochten een antwoord te sturen en hen uit te nodigen om na afloop van het festival hierover in gesprek te gaan. (…) De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag. Iedereen die ons festival goed kent zal dit beamen. Het is wel een plek voor satire en op het festival namen wij allerlei zaken (inclusief onszelf!) op de hak. Als wij daarbij een grote groep mensen onbedoeld voor het hoofd stoten, dan laat ons dat zeker niet onbewogen. De indruk ontstond namelijk ook dat de kritiek ons koud liet, maar dat is zeker niet het geval.

cc-foto: Claudia Angenent

Geef een reactie

Laatste reacties (111)