6

Zwarte dag voor regering Curaçao

Meerderheidsparlement stuurt demissionair kabinet naar huis ... Regering erkent op haar beurt nieuw parlement niet

Het hele demissionaire kabinet van Curaçao is door het parlement naar huis gestuurd. De parlementariërs hebben donderdagavond (lokale tijd) moties aangenomen waarin ze onder meer premier Gerrit Schotte en zijn ministersploeg wegsturen. Een meerderheid van het parlement heeft zich deze week afgesplitst omdat het vindt dat parlementsvoorzitter Ivas Asjes ‘dictatoriaal gedrag’ vertoont. Hij zou nieuwe vergaderingen verbieden.

De vergadering van de meerderheid van de volksvertegenwoordigers vond niet plaats in het parlementsgebouw, maar in een lokaal hotel. Eerder op de dag werd de parlementariërs de toegang tot het gebouw geweigerd omdat de vergadering niet volgens de regels zou zijn aangevraagd.

Het ‘meerderheidsparlement’ dat twaalf volksvertegenwoordigers telt wil dat de democratie in het land wordt hersteld, evenals de financiële situatie en de relaties binnen het Koninkrijk. Ook moet criminaliteit effectiever worden bestreden.

Het is echter maar de vraag of de parlementariërs echt iets in te brengen hebben. De politieke situatie is volstrekt onduidelijk. Nu.nl schrijft daarover:

Een minderheid van de parlementariërs steunt de ‘oude’ voorzitter en wil van geen verandering weten. Ook de regering heeft vertrouwen in het oorspronkelijke parlement en erkent het nieuwe parlement niet.

De twaalf parlementariërs die een meerderheid vormen en nu de moties hebben aangenomen stellen dat zij de enige echte volksvertegenwoordiging vormen. Volgens Asjes en de regering handelen ze echter ‘illegaal’. Asjes heeft een aanklacht tegen de parlementariërs ingediend.

cc-foto: Jesus E. Vasquez

Geef een reactie

Laatste reacties (6)