115

Zwarte maandag, alweer

Dow Jones daalt met 1000 punten… beurzen wereldwijd onderuit … Grootste daling sinds 2008

De Dow Jones is maandag met een dramatisch koersval geopend. Bij de opening daalde de Dow Jones met 1000 punten. Een van de grootste dalingen in jaren. En de rest van de wereld ging mee onderuit.

In 2008 was de daling 800 punten, maandagmiddag bij de opening op Wall Street, waren dat er 1000. Door de enorme puntendaling op Wall Street dook ook de Amsterdamse AEX naar beneden met bijna negen procent. Dat is het grootste verlies in de afgelopen tien jaar. De AEX is nu weer terug bij het aantal punten van begin dit jaar, 424.

Chinese economie
Aanleiding voor de wereldwijde koersval zijn de koersverliezen in Azië. De Chinese beurzen dalen al langer vanwege tegenvallende economische groei daar. En dat maakt beleggers bezorgd en onzeker. Ze zijn bang dat die tegenvallende economische resultaten overslaan naar Europa en gaan dus aandelen verkopen. Als de Chinese groei tegenvalt, heeft dat effect op de hele wereldhandel. Ook maandag daalde de Chinese beurzen verder.

De grootste verliezen waren voor grondstoffenbedrijven zoals staalbedrijf Arcelor Mittal die meer dan negen procent kwijtraakte en olie- en gasgigant Shell, die meer dan zes procent onderuit ging.

De verliezen hebben niet alleen gevolgen voor beleggers, ook voor particulieren. Zulke zware verliezen kunnen ertoe leiden dat bijvoorbeeld de pensioenfondsen en verzekeraars, die voor een flink deel afhankelijk zijn van de opbrengst van hun beleggingen, hun premies moeten gaan verhogen.

Kort na de opening van de beurzen twitterde NOS-correspondent Wouter Zwart:

“Dow herstelt in de minuten na de -1000 opening. Wordt een achtbaan vandaag.

Broos herstel
In Trouw vertelt Handelaar Cees Smit van Today’s Beheer dat de huidige verliezen pijnlijk duidelijk maken hoe broos het herstel van de economie nog is. China is nu de ‘trigger’ volgens Smit, maar ook de Griekse kwestie die maar blijft ‘dooretteren’, zegt de specialist.

Geef een reactie

Laatste reacties (115)