Laatste update 10:11
53

Zwarte moslimburgemeester sluit stadsgrens voor Trump

De burgemeester van de Britse stad Sheffield, de 28-jarige charismatische Magid Magid, heeft officieel verkondigd dat de Amerikaanse president Donald Trump niet welkom is in zijn stad tijdens diens bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, later deze maand. Ook zal die dag een Solidariteitsdag met Mexico op de agenda staan.

Wasteman’, een neologisme dat zou betekenen: een man die zich als een jongen gedraagt, volwassenheid mist, en die zijn tijd verdoet door van alles te doen in het leven waarmee je helemaal niets bereikt. De term was te lezen op de foto die burgemeester Magid Magid van zichzelf rondstuurde, gehurkt op een tafel, Dr Martens-laarzen aan, ambtsketting over zijn T-shirt met de opdruk ‘Donald Trump is a wasteman’, en een sombrero op het hoofd.

Het was exact die pose, zij het zonder dat T-shirt en een sombrero, die Magid Magid wereldwijd bekendheid bracht. Hij liet zich op dezelfde wijze fotograferen, bovenaan een trap, voor zijn ambtsportret. Het was niet de enige reden waardoor Magid Magid veelvuldig in het nieuws kwam. Niet alleen was hij erg jong om als burgemeester te worden verkozen, ook is hij de eerste Engelse burgemeester die in Somalië is geboren.

En nu weigert hij Donald Trump de toegang tot zijn stad. In een tweede bericht gaf hij vijf redenen waarom. Onder meer het door de VS ingestelde reisverbod dat voornamelijk voor landen geldt met een overwegend moslimpopulatie, het ‘zonder na te denken’ verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jerusalem, en het gevangenzetten van migrantenkinderen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Ook heeft Magid Magid enkele tegenacties voorgesteld. Hij heeft burgers opgeroepen mee te doen aan anti-Trump demonstraties, en om solidariteit te tonen met instanties, waaronder moskeeën, die ‘het meest te lijden hebben onder de politiek van Trump’.

In een gesprek met magazine The New Arab licht Magid Magid zijn houding tegenover het bezoek van Trump toe:

In een tijd waarin de taal van haat en angst zo prominent aanwezig is in de media, is het belangrijk om die tegen te gaan met boodschappen van hoop en eenheid. En als ik als zwarte moslimimmigrant daar een rol in kan spelen, dan is dat fantastisch.

Vorig jaar was de Britse premier Theresa May de eerste buitenlandse leider die Donald Trump uitnodigde voor een formeel staatsbezoek, inclusief een bezoek aan de koningin. De weerstand vanuit het land zelf tegen dat bezoek is de laatste maanden alleen maar toegenomen. Tijdens het bezoek van volgende week vrijdag worden meerdere grote protestacties verwacht.

Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft meermaals gezegd dat het een fout is geweest Trump uit te nodigen. In november vorig jaar drong Khan er nog op aan de uitnodiging aan Trump weer in te trekken, nadat de Amerikaanse president op Twitter islamofobe nepfilmpjes deelde afkomstig van een beruchte fascistische Britse groepering. Enkele actievoerders hebben Khan gevraagd of ze tijdens het bezoek van Trump een enorme luchtballon van een “Trump baby” boven Londen mogen laten vliegen. Dat mag.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)