Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Piet dit jaar nog verder ontmanteld

  •  
07-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
piet300.jpg
Andere kleuren lippenstift dan rood worden toegestaan ... Zwarte Piet krijgt bij intocht Amsterdam 'een variatie van zwarte haren' 
Eerder deze week werd bekend dat de Zwarte Pieten die dit jaar meelopen in de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen slavenoorbellen meer zullen dragen. Dat is slechts één van de aanpassingen waar de organisatie voor heeft gekozen na alle kritiek op de figuur Zwarte Piet. De Pieten krijgen niet allemaal een bos zwarte krullen, maar zullen worden uitgedost met ‘een variatie van zwarte haren’. Ook de rode lippenstift verdwijnt gedeeltelijk; de Pieten krijgen verschillende kleuren lippenstift op.
De stichting Sinterklaas en burgemeester Eberhard van der Laan en enkele tegenstanders van Zwarte Piet zijn dat met elkaar overeengekomen. Zo kan de stichting tegemoet komen aan de bezwaren van de tegenstanders die de vergelijking leggen met Blackface.
Het liefst zien de tegenstanders dat Zwarte Piet in zijn geheel wegblijft bij de intocht. Een aantal tegenstanders is dan ook naar de rechter gestapt. Vrijdag buigt de rechter zich over de zaak.
Van der Laan zei eerder dat hij de traditie van Sinterklaas geen geweld wil aandoen. Wel wilde hij rekening houden met de gevoelens die er leven en stapsgewijs veranderingen aan de figuur doorvoeren.
De intocht in Amsterdam is gepland op 17 november.
In de toekomst zal het hoogstwaarschijnlijk niet bij deze wijzigingen blijven. Nu.nl schrijft :
Na de Amsterdamse intocht van dit jaar zullen er opnieuw gesprekken worden gevoerd over het onderwerp, stelt de stichting. Daarbij wordt geprobeerd, met steun van de burgemeester, ook organisaties van andere grote optochten in het land en de NTR (die de landelijke intocht uitzendt) om de tafel te krijgen, aldus een woordvoerster van de stichting. Volgens de zegsvrouw moeten die gesprekken leiden tot een “feest voor iedereen”. Wat daarmee concreet wordt bedoeld, wilde ze niet zeggen.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.