77

Zwarte Piet doet oorringen uit

Zwarte Pieten die meelopen met Sinterklaasintocht blijven voorlopig nog wel zwart geschminkt

De Zwarte Pieten die dit jaar meelopen met de Sinterklaasintocht in Amsterdam blijven gewoon zwart. Wel doen ze de gouden oorringen uit. Dat meldt het Parool. De slavenoorbellen zijn het eerste symbool dat verdwijnt nadat dit jaar het debat rondom de herkomst en het symbool van Zwarte Piet een hoogtepunt heeft bereikt.

De organisatie van de 75e intocht wil de tegenstanders van Zwarte Piet iets tegemoet komen en heeft daarom besloten de gouden oorringen te laten voor wat ze zijn. Dat heeft de organisatie tijdens de jaarlijkse ‘pietenbriefing’ aan de Zwarte Pieten laten weten.

“Er is een emotionele discussie. Sommigen zijn ontzettend blij met Zwarte Piet, anderen zijn wat minder blij. Het is allesbehalve een simpele discussie, maar wel één met nuances,” aldus één van organisatoren, die vanwege de heftigheid van het debat anoniem wil blijven.

De honderden Pieten die aanwezig waren bij de briefing zijn overwegend jong en komen uit alle bevolkingsgroepen.

De NOS schrijft over de wijziging:

De tegenstanders vinden de figuur van Zwarte Piet racistisch en probeerden via bezwaarschriften te voorkomen dat de vergunning voor de intocht zou worden verstrekt. Dat is niet gelukt. Burgemeester van der Laan heeft met beide partijen gesprekken gevoerd en kwam tot de conclusie dat de intocht kan doorgaan.  Wel zei hij dat er nagedacht moest worden over een geleidelijke verandering van het uiterlijk van Zwarte Piet. Het weglaten van de gouden oorringen is daar de eerste uiting van. De organisatie heeft daar zelf toe besloten.  Van der Laan was nog niet op de hoogte van die keuze. Hij heeft morgen een gesprek met de betrokkenen.

Het Parool: Piet loopt optocht zonder gouden oorringen

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (77)