158

Zwarte Piet-kwestie verhardt

Optocht met kleurenpieten afgelast na bedreigingen ... VN-functionaris onder vuur ... Groot Zwarte Piet-debat in Rotterdam

Een optocht met alternatief gekleurde pieten is afgelast vanwege bedreigingen, een Unesco-man beschuldigt VN-functionaris van manipulatie, het AD claimt dat zwarten geen moeite hebben met Piet en De Telegraaf laat zich weer van z’n vertrouwde kant zien. Plus: Joop organiseert samen met Arminius een groot Zwarte Piet-debat in Rotterdam.


Een optocht in Hoogezand-Sappemeer waar bij wijze van ludieke actie ook gekleurde pieten aan deel zouden nemen, is afgelast na bedreigingen, meldt de Volkskrant:

De Stichting Minimaclub in Groningen, die voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens jaarlijks een Sinterklaasoptocht en -feest organiseert, is donderdag via de telefoon en mail uitgemaakt voor ‘landverrader’ en ‘NSB’er’ omdat zij dit jaar wilde afwijken van de traditionele Zwarte Piet.

Het AD ging op straat met een fotograaf gekleurde mensen vragen wat zij van Zwarte Piet vinden en zet de antwoorden op de voorpagina. Volgens de krant hebben gekleurde Nederlanders nauwelijks moeite met het verschijnsel. Van de 155 ondervraagden stelden 24 van hen openlijk dat ze van Zwarte Piet af willen. Voorstanders van Zwarte Piet houden zaterdag een demonstratie op het Malieveld.

VRT screenshotDe verdeeldheid heerst niet alleen in Nederland. De Vlaamse publieke omroep toog met een heuse Zwarte Piet naar een zwarte wijk in Brussel en peilden de meningen. Niet iedereen is – op z’n zachtst gezegd – even gelukkig met de traditie. Bekijk de hele video hier.

Ondertussen hebben de media feller het vuur geopend op Verene Shepherd, de Jamaicaanse professor die een onderzoek van de VN leidt naar Zwarte Piet. Dat onderzoek is mede op gang gekomen doordat een Nederlandse commissie het Sinterklaasfeest heeft voorgedragen voor een plaats op de lijst van immaterieel erfgoed van de Verenigde Naties. Bij die voordracht is het hele verschijnsel Zwarte Piet onvermeld gebleven en is louter de nadruk gelegd op Pakjesavond, vermeldde zaterdag NRC.

NRC zaterdag 19 oktoberVerene Shepherd gaf bij EenVandaag haar persoonlijke mening over het verschijnsel en sprak haar veroordeling uit. Het AD voert nu de Belgische vertegenwoordiger bij Unesco op die beweert dat Shepherd geen serieuze positie bekleedt en noemt haar ‘slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen’. Hij beschuldigt haar ook van misbruik van VN-briefpapier. Die beweringen lijken niet gestaafd te worden door de feiten. Verene Shepherd is voorzitter van de Working Group of Experts on People of African Descent, een in 2002 ingestelde werkgroep die de positie van leden van de Afrikaanse Diaspora onderzoekt. Vorig jaar nog bracht de werkgroep een bezoek aan Groot-Brittannië. Het onderzoek naar Zwarte Piet past ook precies in het mandaat dat de werkgroep officieel heeft. De werkgroep valt onder het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten. De VN-medewerker die het AD aanhaalt is van Unesco, de organisatie die het Werelderfgoed selecteert.

De Telegraaf opent op de bekende ‘humoristische wijze’ een aanval met een wat racistische bijsmaak op prof Shepherd, hoofd van de afdeling Geschiedenis en Archeologie aan de University of the West Indies, met de kop ‘Zeurpiet Shepherd onbereikbaar’ met daarbij een foto van de hoogleraar in traditionele kledij. Volgens de krant weigert Shepherd een delegatie Nederlandse parlementariërs te ontvangen. Woensdag kondigde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, op werkbezoek in New York, aan dat zij Shepherd wilde gaan uitleggen hoe er over Zwarte Piet gedacht moet worden.

Groningen, de stad waar dit jaar de officiële intocht van de Sint wordt gehouden, overweegt Shepherd uit te nodigen voor een bezoek maar vreest voor haar veiligheid.

Op woensdagavond 30 oktober om 20:00 organiseren Joop en Arminius in Rotterdam een openbaar debat over Zwarte Piet. Deelnemers zijn onder meer Quinsy Gario en Han van der Horst. Nadere details worden nog bekendgemaakt.

cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (158)