349

‘Zwarte Piet roept herinneringen op aan tijd van slavernij’

Hoofd VN-werkgroep doet oproep aan premier Rutte: Stop met Zwarte Piet

Het fenomeen Zwarte Piet roept herinneringen op aan de tijd van de slavernij. Nederland moet er dus mee stoppen. Dat zegt Verene Sheperd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vandaag in een interview met EénVandaag.

sitestat
De Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet naar aanleiding van binnengekomen klachten dat het fenomeen racistisch zou zijn. Werkgroepleider Shepherd zegt dinsdag in EénVandaag:

De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet  inzien dat dit herinnering oproept aan de tijd van slavernij is en dat in de 21ste eeuw deze praktijk moet stoppen.

Als lid van de werkgroep is Shepherd verplicht nog onderzoek naar het fenomeen van Zwarte Piet te doen, maar haar persoonlijke mening heeft de Jamaicaanse al gevormd:

Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!

Shepherd roept premier Rutte op een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt.”

Rutte reageerde vrijdag laconiek op de ophef rond Sinterklaas. “Zwarte Piet, dat zegt het al, die is zwart”, zei de premier.

Ook Tweede Kamer bemoeit zich met Piet
Een Kamerdelegatie die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek met Verene Shepherd, zo meldt de NOS:

Het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die deel uitmaakt van de Kamerdelegatie, laat weten dat het gesprek een tweeledig doel heeft. Ze wil niet alleen opheldering over het standpunt van Shepherd, maar haar ook uitleggen wat het Nederlandse Sinterklaasfeest inhoudt.

Van Toorenburg weet niet of het gesprek op korte termijn plaatsvindt. Mogelijk is Shepherd op het ogenblik niet in New York, aldus de NOS.

In deze video komen Amerikanen aan het woord over ‘Black Pete’

Lees hier ook de brief van de VN over Zwarte Piet

Geef een reactie

Laatste reacties (349)