Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Piet tegenstanders starten nieuw offensief

  •  
30-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Zwarte_Piet_300.jpeg
Demonstraties en aangiftes moeten ervoor zorgen dat Zwarte Piet alsnog verdwijnt
Tegenstanders van Zwarte Piet maken zich, na de verloren rechtszaak bij de Raad van State vorig jaar, op voor een nieuw, nog groter offensief tegen de omstreden knecht van Sinterklaas
Ze kondigen voor dit jaar nieuwe juridische stappen aan, acties en demonstraties in onder andere Meppel; waar de nationale intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden.
Aangifte De tegenstanders, verenigd in de groep ‘Kick Out Zwarte Piet’, roepen medestanders op om op 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, massaal aangifte tegen Zwarte Piet te doen bij de politie. Ook bundelen ze, vertelt woordvoerder Jerry Afriyie, hun krachten om rechtszaken bij de civiele rechter aan te spannen tegen comités, bedrijven en media die de omstreden figuur nog inzetten. 
Nederland blijkt een koppig land dus als er rechterlijke uitspraken nodig zijn om Zwarte Piet écht uit te bannen, dan gaan we daarvoor strijden.
Intocht Meppel De organisatie van de intocht in Meppel geeft aan niet af te willen zien van Zwarte Piet, maar wel nieuwe figuren toe te voegen. Volgens Afriyie is dat niet voldoende: ‘Ik begrijp niet dat mensen denken dat ze Zwarte Piet na alle debatten nog kunnen handhaven.’ Vorig jaar werd hield dezelfde groep in Gouda, waar toen de intocht was, ook een demonstratie. Er werden zo’n negentig mensen gearresteerd. Dat de zaak is geseponeerd, bewijst volgens Afriyie dat er niks mis met het protest was.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.