93

Zwarte Piet tóch niet meer zwart in België

Belgische politicus Koen Kennis had het bij het verkeerde eind...Geen Zwarte Pieten meer bij Antwerpse intocht...Vlamingen maken ook in eerste Sinterklaasfilm statement met aangepast uiterlijk 

In België wordt het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast tijdens de Antwerpse intocht. De pieten die op 14 november Antwerpen binnenkomen zullen dat zonder kroeshaar, dikke rode lippen en oorbellen doen. Ook krijgen ze zwarte roetvegen. Dat meldt de Belgische krant de Standaard.


De Belgische politicus Koen Kennis (N-VA) riep in de Telegraaf van vorige week Nederlanders op om Sinterklaas te komen vieren in België omdat daar wel Zwarte Pieten zouden zijn. Hij deed nog een duit in de zak door met een handvol pepernoten te strooien. Zijn relaas blijkt – helaas voor hem –  te voorbarig. 

In de NOS meldt een woordvoerder van de Belgische zender VRT dat bij de jeugdzender Ketnet de uiterlijke kenmerken van de knecht van Sinterklaas al aangepast zouden worden vanwege de ‘veranderende samenleving maar met respect voor de Sinterklaastraditie’. Ondanks dat de discussie daar niet zo hevig woedt als in Nederland. 

Nederlandse scholen in Utrecht, Rotterdam en Den Haag hebben eerder bekend gemaakt het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen. Ook Amsterdamse winkels zoals de Bijenkorf hebben de knecht van Sinterklaas een vernieuwde look gegeven. Of de scholen dat ook doen is nog niet bekend. Wel heeft het overkoepelend orgaan van Amsterdamse schoolbesturen een ambigu advies gegeven. Scholen zouden zelf moeten beslissen hoe zij het Sinterklaasfeest benaderen en het zou daarbij belangrijk zijn dat niemand zich gekwetst voelt. 

De gemeente Amsterdam heeft bij de intocht – ook heel halfslachtig – zowel aangepaste als ouderwetse Zwarte Pieten. En ook supermarktketen Albert Heijn kiest het hazenpad door hun winkelmanagers de keuze te laten maken om zwartepietversiering wel of niet in de filialen te hangen. 

In de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm ‘Ay Ramon’ zijn er al aangepaste Zwarte Pieten te zien. Hierboven is de trailer te bekijken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (93)