540

Zwarte Piet verbannen uit Den Haag

Basisscholen in de Hofstad eensgezind: bij ons geen blackface meer

Zwarte Piet is in zijn klassieke vorm op geen enkele basisschool meer welkom. Alle schoolbesturen hebben afgesproken alle discriminerende kenmerken, zoals de volledig zwarte kleur, af te schaffen. Daarmee is Den Haag de eerste grote stad in Nederland die dit racistische symbool in de ban doet.

Alle bestuurders van het Haagse basisonderwijs zijn het erover eens dat elk kind, ongeacht kleur of ras, zich op z’n gemak moet voelen tijdens het Sinterklaasfeest. Dat meldt het AD donderdag. Om hier zorg voor te dragen zullen de Pieten voortaan niet langer uitgedost zijn met grote rode lippen, afro-pruiken, gouden oorringen en dus ook geen zwarte schmink. Verder zal hij niet langer de domme, onderdanige knecht zijn.

‘Er waren leerlingen, die zich niet prettig voelden bij Sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet,’ zegt Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden. Dit feit, samen met de hevige maatschappelijke discussies die elk jaar meer weerzinwekkend racisme lijken op te roepen, waren volgens hem de aanleiding voor deze collectieve afspraak.

In Amsterdam en Utrecht waren er al basisscholen overgegaan op een moderne versie van Piet, maar wat Den Haag bijzonder maakt, is dat álle scholen achter het besluit staan. Dat constateert ook Van Drielen, die namens alle schoolbesturen in de stad spreekt. De afspraak wordt onderschreven door ‘zowel het protestants-christelijke en katholieke, als het openbare onderwijs. Ook de kleinere onafhankelijke scholen hebben zich eraan gecommitteerd.’

Het zal waarschijnlijk de komende sinterklaasperiode nog niet direct helemaal zichtbaar zijn. De Haagse scholen hebben zichzelf namelijk drie jaar de tijd gegeven om volledig over te stappen naar een Piet die voor alle kinderen leuk is. Wel hebben ze met elkaar afgesproken dit jaar al in elk geval één racistisch kenmerk te schrappen. 

‘Wij willen niet meteen iedereen daartoe verplichten. Bedenk dat Sinterklaas en Zwarte Piet er twintig à dertig jaar over hebben gedaan om te veranderen van mensen waar je bang voor was tot vrolijke kindervrienden. Dan is het logisch dat wij ook de tijd willen nemen voor deze verandering,’ aldus Van Drielen. 

Verder bepaalt elke school straks zelf hoe ze invulling gaan geven aan de moderne piet. ‘Het kan best dat er straks pieten met zwarte roetvegen op hun wangen rondlopen. Of gele pieten. Als hij maar niet helemaal zwart is.’

cc-beeld: Franklin Heijnen

Geef een reactie

Laatste reacties (540)