Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Pieten-discussie nu ook in Duitsland

  •  
05-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
angela.jpg
Racisme of traditie? Wij hebben Zwarte Piet, Duitsland heeft drie koningen. Twee verschillende feestdagen, eenzelfde discussie
Internationaal is ophef ontstaan rondom de viering van drie koningen in Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel kon op forse kritieken rekenen, nadat ze – al zingend – gefotografeerd werd met om haar heen zwart geschminkte kinderen. Het verhaal gaat dat één van de drie koningen een donkere huidskleur had. Daarom schminken sommige kinderen bij de jaarlijkse viering hun gezicht zwart.
In de Verenigde Staten, het land waar deze kwestie wellicht het meest gevoelig ligt, wordt schande gesproken over de traditie. Op de website hypervocal wordt zelfs een scala ‘onhandige, semi-racistische’ capriolen uit de oude Duitse doos gehaald, om te duiden hoe ongevoelig de Duitsers voor racisme zijn. Zo heeft de Dresden Zoo in 2009 een aap Obama genoemd, heeft een bedrijf de snack kipvingers naar de Amerikaanse president vernoemd en schminkte Martin Sonneborn zijn gezicht zwart voor een satirische billboard, om de slogan ‘Ick bin ein Obama’ kracht bij te zetten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.