84

Zwarte voor- en tegenstanders van Zwarte Piet in heftig debat

Historische aflevering van B&W uit 1997 onder leiding van Sonja Barend: "Nooit eerder is het debat zo hoog opgelopen"

De discussie over het omstreden karakter van Zwarte Piet loopt al langer. In 1997 wijdde B&W, het dagelijks debatprogramma van de VARA, er een uitzending aan. Bijzonder is dat er veel zwarte voor- én tegenstanders aan het woord kwamen.


Directe aanleiding was de brief die een bestuurscommissie naar een aantal scholen in Amsterdam Zuid-Oost stuurde over de Zwarte Piet-figuur. Die zou aangepast moeten worden en anders tot die tijd geboycot, zo deelde de commissie een week voor Sinterklaas mee. Dat viel niet in goede aarde. De adjunct-directeur van een van de scholen had de brief met stijgende verbazing gelezen. Zij trapt de discussie af over wat haar woede wekte:

Dat ze het instituut Pieterbaas willen verbieden! Toen werd ik zo verschrikkelijk boos. Willen ze nu aan dit kinderfeest komen, dat zo verankerd ligt in de Nederlandse samenleving?

Een ander legt uit wat nu precies het bezwaar is:

Het grote probleem is dat de rollen verdeeld zijn op basis van kleur. (…) Het punt is dat je mensen mogelijkheden ontneemt als je zegt dat de baas wit moet zijn en de knecht zwart moet zijn.

De strijd tegen de omstreden kindervriend is ook in 1997 al jaren aan de gang, aldus een van de aanwezigen: “Zwarte Piet reproduceert bestaande vooroordelen over zwarte mensen”. Op een van de scholen worden dan al 12 jaar gekleurde pieten ingezet. In de studio ook Leo, van ‘half-Surinaamse’ afkomst, die met een plat Amsterdams accent uitlegt waarom hij al jaren met veel plezier voor Zwarte Piet speelt.

Het is een tumultueuze discussie. “Even stilte in de klas!” roept Sonja Barend halverwege om de gemoederen te bedaren. Zoals altijd bij B&W valt er echter ook wel wat te lachen. Tot slot concludeert ze:

We hebben al honderd uitzendingen gemaakt van dit programma, maar nog nooit is de discussie zo hoog opgelopen als met Zwarte Piet. Dat is toch even iets om over na te denken.”

Boven een fragment, hieronder de complete aflevering.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)