Laatste update 06 februari 2017, 23:48
128

Zwarte vrouw eindigt in cel na negeren rood voetgangerslicht

Updates onderaan

Donderdag 26 januari:
De VN-juriste Chaka Laguerre is volgens eigen zeggen zeer onheus en hardhandig bejegend door de Haagse politie op weg naar haar werk bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De advocate doet uitgebreid verslag van het incident op haar Facebookpagina:

Agressie
Laguerre beschrijft hoe ze dinsdagmorgen om half tien de Anna Paulownastraat in Den Haag oversteekt en op de kruising van haar fiets stapt om tegemoetkomend verkeer te ontwijken. Twee agenten spreken haar hierop aan vanuit hun auto. De juriste antwoordt dat ze geen Nederlands spreekt, legt uit waarom ze zich genoodzaakt voelde om op die manier over te steken en loopt door, waarna agenten haar met hun auto de weg versperren en haar op een agressieve manier tegemoetlopen. De agenten vertellen haar dat ze gearresteerd wordt en willen haar identiteitspapieren zien, maar geven haar vervolgens niet de kans om die te tonen, aldus Laguerre. In plaats daarvan gooien agenten haar tegen de politieauto en beginnen ze aan haar te trekken en duwen in een poging de vrouw handboeien om te doen. Ze wordt met geweld in de auto gepropt, waarna een van de agenten haar op de achterbank met zijn volle gewicht klemzet om haar in bedwang te houden.

Op het politiebureau krijgt Laguerre van de hulpofficier van justitie te horen dat ze de agenten geschopt, geslagen en bespuugd zou hebben. Iets wat de juriste stellig ontkent. Ze wordt na een uur door de politie vrijgelaten, maar is zwaar aangeslagen door het incident.

Politie dient klacht in
De politie in Den Haag neemt ‘met klem afstand van de onterechte aantijgingen’ van Laguerre. De politiechef van de Eenheid Den Haag heeft zelfs aangekondigd een klacht tegen de juriste in te dienen bij de president van het International Court of Justice vanwege haar aantijgingen jegens de politie, waarbij zij suggereert dat er sprake is van racistisch politiegeweld. Volgens de politie is het hele incident door cameratoezicht vastgelegd op beeld. Vooralsnog beschikt alleen de politie over die beelden.

Update 17.05 uur:
Het AD heeft de beveiligingsbeelden gezien van de aanhouding van Chaka Laguerre en schrijft:

“Maar op de beelden is juist te zien, dat haar aanhouding rustig heel verloopt. Agenten proberen de vrouw eerst vanuit de auto aan te spreken als ze met haar fiets aan de hand door een rood verkeerslicht is overgestoken, maar Laguerre loopt gewoon door. Agenten stappen enkele meters verderop uit en spreken haar opnieuw aan. Ze vragen de vrouw hier om haar identiteitsbewijs, maar Laguerre doet geen zichtbare pogingen om die aan de agenten te tonen. Wel zet ze even later haar fiets op de standaard en probeert ze weg te lopen van de agenten. Daarop houden de agenten Laguerre aan en proberen ze haar te handboeien. Op de beelden is te zien dat Laguerre zelf niet vrijwillig meewerkt. Uiteindelijk lukt het de agenten niet om twee handboeien om te doen en is ze met één handboei in de auto gezet. Haar voet is daarbij niet tussen de deur gekomen, zoals ze zelf schrijft in haar Facebookbericht.”

Ook Omroep West zag de beelden en concludeert:

“Laguerre loopt in eerste instantie door als de agenten haar aanspreken. Daarop rijdt de politie-auto achteruit en rijdt de vrouw klem op het trottoir. Het gesprek dat daarna ontstaat begint rustig, maar op de beelden lijkt het alsof de vrouw steeds geagiteerder wordt. Ze blijkt zich niet te kunnen legitimeren. Volgens haar verhaal biedt ze de agenten aan om haar personeelspas van het Internationaal Gerechtshof te laten zien als ID, maar de agenten zeggen dat dat niet is gebeurd. Had ze dat wel gedaan dan was alles anders gelopen, en was ze met een boete voor door rood licht lopen er vanaf gekomen, zegt de politie nu. Vervolgens probeert de vrouw weg te lopen. Eerst met haar fiets, daarna zet ze die op de standaard en wil zonder haar fiets doorlopen. De twee agenten proberen haar tegen te houden, en gaan dan over tot haar aanhouding. Daarbij verzet Laguerre zich hevig, en het kost de agenten meerdere minuten om de vrouw een handboei om één arm te doen, en nog eens enkele minuten om haar achterin de surveillancewagen te krijgen. Dat daarbij haar voet tussen de autodeur komt, zoals de juriste zegt, blijkt niet uit de beelden.”

Volgens Anna Valentini, hoofd communicatie van de politie, waren de betrokken agenten zeer verbaasd over de reactie van Laguerre. Eén van de agenten vermoedt dat ze een paniekaanval heeft gekregen. Politiechef Paul van Musscher is donderdagmiddag bij haar werkgever, het Internationaal Strafhof (ICJ), op bezoek geweest om over de kwestie te praten. Het ICJ heeft nog niet gereageerd.

Update vrijdag 12.38 uur:
De Amerikaanse juriste Chaka Laguerre van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag heeft haar Facebookpost, waarin ze de beschuldiging van racistisch politiegeweld uit, verwijderd. Het ICJ en de politie hadden vrijdag nog geen verdere informatie beschikbaar.

Update vrijdag 16.40 uur:

Het ICJ heeft spijt betuigd voor de uitlatingen van Laguerre die werkzaam is bij het hof als
gerechtsambtenaar. Dat meldt de politie. Voor het korps Den Haag is de zaak daarmee afgedaan. De politie laat de klacht tegen Laguerre vallen. Het ICJ geeft zelf geen commentaar.

Update maandag 6 februari:
In tegenstelling tot wat de politie beweert heeft het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) geen excuses gemaakt aan de politie in Den Haag. Dat blijkt uit een brief van het ICJ:

“In tegenstelling tot wat is gepubliceerd, heeft het hof niet zijn excuses aangeboden aan de Haagse politie in verband met het incident. Het hof is op zichzelf geen partij in eventuele procedures van de politie.”

Het ICJ zegt de zaak wel te blijven volgen en te hopen dat er opheldering komt. De Amerikaanse juriste Chaka Laguerre laat via haar advocaat weten een klacht te gaan indienen tegen de politie. Volgens Caroline Buisman is er veel verkeerde informatie naar buiten gekomen:

“Dagen nadat een selectief aantal journalisten en andere geïnteresseerden toestemming kregen om de CCTV camera-beelden te bekijken, heeft mevrouw Laguerre samen met anderen eindelijk zelf de beelden kunnen zien. Zij zijn het fundamenteel oneens met de interpretatie die de politie en de geselecteerde media hieraan geeft. Volgens de politie kon mijn cliënt geen identiteitsbewijs tonen op vraag van de agenten, maar zij had twee identiteitskaarten bij zich. Een van het Internationaal Gerechtshof, die in duidelijk zicht in haar fietsmand ligt en die op de grond valt als zij wordt teruggetrokken door de politie; en een van het Ministerie van Buitenlandse Zaken die in haar computertas zit, die ook op de grond valt.”

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de politie ‘voldoende’ over de zaak gezegd heeft. Wat betreft de vermeende excuses zou het ICJ in het gesrpek met de politie ‘in verontschuldigende termen’ hebben gesproken die door de Haagse politiechef Paul van Musscher ‘als excuses zijn geïnterpreteerd’.

Afbeelding: screenshot Google street view

Geef een reactie

Laatste reacties (128)