Laatste update 10 juli 2017, 11:58
120

Zwarte vrouw ernstig mishandeld door Airbnb-verhuurder Amsterdam

Waarschuwing: onderstaande video bevat schokkende beelden

Op zaterdag is de Zwitserse Siba, een zwarte LHBTI-vrouw door een Amsterdamse Airbnb-verhuurder op gewelddadige wijze het appartement uitgezet en van de trap geduwd. De vrouw is lid van de crew van de bekende Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Zanele Muholi die in Amsterdam was voor de opening van haar tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Op sociale media deelde Muholi een filmpje waarop te zien is dat de man met buitenproportioneel geweld Siba van de trap afduwt. Vanwege de mishandeling heeft Siba letsel opgelopen aan haar rug en meerdere blauwe plekken op haar lichaam. De Nederlander is inmiddels gearresteerd. Joop sprak Rosa Boesten, Nederlands filmmaker die de artiesten ondersteunt, evenals het slachtoffer zelf over de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Volgens Boesten gaat het overduidelijk om een racistisch incident. De crewleden waren om elf uur nog niet uitgecheckt omdat iedereen nog in een roes verkeerde vanwege de succesvolle opening. Eerst kwam de echtgenote van de man binnen en dat gesprek verliep rustig. Daarop stormde de man het appartement binnen terwijl één van de vrouwen zich aan het omkleden was. Hij merkte een wijnvlek op de vloer op, raakte door het dolle heen en begon te schreeuwen, vertelt de filmmaker:

Hij heeft alle spullen gepakt en ze naar beneden gegooid. Toen duwde hij een andere vrouw richting de trap. Die kon nog net zelf naar beneden lopen. Vervolgens greep hij Siba en ontstond er een kleine worsteling. Hij duwde haar met grof geweld van de trap af. Siba is momenteel kapot en emotioneel. Steeds als ze het verhaal vertelt raakt ze geëmotioneerd. Ze voelt heel duidelijk dat dit om haar huidskleur gaat. De man riep ook steeds: ‘you people, you people’. Ook dacht hij blijkbaar dat Siba eigenlijk Zanele was en schreeuwde hij: ‘wie denk je dat je bent, met je Stedelijk. Je bent niet de koningin. Je bent niet de kunstenaar die je denkt te zijn.’

Kunstenaar Muholi is momenteel in Engeland en gaf ons deze verklaring:

(…) Het is schandalig. Siba is vanwege een late checkout door deze man mishandeld. Ik vraag me af of hij haar net zo had durven beetpakken en gooien als het een wit meisje was dat Nederlands sprak? Veel mensen durven niet te praten over deze dingen of ontkennen dat racisme bestaat. Maar ik zal me uitspreken wanneer ik dat kan.

Ik heb net een succesvolle opening achter de rug, het is bizar dat er daarna zoiets gebeurt. Deze vrouw is onderdeel van mijn team. Hoe vertel ik haar moeder dat ze bijna haar ruggengraat gebroken heeft? Hoe verklaar ik dat filmpje waarin je haar schreeuwend naar beneden ziet donderen? De man is misschien wel gearresteerd maar je weet niet hoe de rechtszaak verder verloopt. En als hij een straf krijgt zal zij nog altijd getraumatiseerd zijn. Wie helpt haar daar dan mee? Wie draait er op voor de kosten van wat dit fysiek en mentaal met haar doet?

Ik ben nu in Londen voor een volgende show maar ik kom terug naar Amsterdam voor de GayPride. Het is onwerkelijk om na de mishandeling van een vrouw uit de LHBTI-gemeenschap ineens te gaan vieren dat je trots jezelf mag zijn. Dit zijn precies de dingen waar ik het over heb in mijn werk. Dat mensen zoals zij, zoals wij er niet toe doen.

Muholi is een beeldend kunstenaar die wereldwijd bekend staat vanwege haar portretten van de zwarte Zuid-Afrikaanse LHBTI-gemeenschap die lijdt onder vervolging en onderdrukking. Dat maakt het extra bitter dat ze in het ‘tolerante’ Nederland op zoveel geweld werd getrakteerd.

De man is in hechtenis genomen op verdenking van poging tot doodslag.

 

 

Update 10 juli

David King, de Directeur Diversity and Belonging van Airbnb heeft een verklaring naar buiten gebracht:

Deze verschrikkelijke en buitensporige behandeling van leden van onze gemeenschap gaat in tegen alles waarvoor Airbnb staat. Onze CEO Brian Chesky en ik zullen contact opnemen met de getroffen gasten. We zullen de hardste maatregelen nemen die we kunnen tegen zulk weerzinwekkend gedrag, met inbegrip van het levenslang bannen van personen van ons platform en het helpen van politie en justitie met hun onderzoek en mogelijke strafrechtelijke vervolging. Niemand zou ooit zo behandeld mogen worden, het is onacceptabel.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (120)