Laatste update 10:56
24

Zwarte columnistes belaagd met duizenden racistische dreigementen

Het loopt de spuigaten uit met haatberichten en dreigementen tegen zwarte vrouwen die stelling durven te nemen tegen racisme in Nederland, of die zelfs alleen maar constateren dat het fenomeen hier bestaat. Nadat eerder al tientallen mensen vervolgd werden voor bedreigingen aan het adres van de Amsterdamse politica Sylvana Simons, zag ook NRC-columnist Clarice Gargard zich gedwongen om aangifte te doen, nadat ze werd overspoeld door een vloedgolf van racistische haat en bedreigingen na haar deelname aan een demonstratie tegen Zwarte Piet. AT5 sprak haar vlak nadat ze door de politie was gehoord.

In haar NRC-column schrijft Gargard vandaag:

Toen ik op Facebook een live-registratie plaatste, ontving ik bijna 8.000 reacties, waarvan de meeste doodsbedreigingen en racistische en seksistische beledigingen waren. De haatberichten kwamen niet van schreeuwende hooligans maar van ogenschijnlijk keurige Nederlanders die vrolijk met gezin op de foto stonden. De reacties varieerden van het welbekende ‘ga terug naar je eigen land’ tot aan ‘zwartjoekel’, ‘ooit word je door de verkeerde op straat in je kont geneukt’ en ‘AK-47 erover heen jagen’.

Gargard noemt het “ingrijpend en aangrijpend” om door zo veel wildvreemden zo enorm hatelijk te worden bejegend en constateert in haar column:

Vaak worden degenen die racisme bestrijden als onaangenamer ervaren dan het fenomeen zelf.

Trouw-columniste Seada Nourhussen heeft door alle negatieve reacties op haar columns en persoon zelfs besloten om helemaal met haar columns te stoppen. Dat maakte de hoofdredactie vandaag bekend:

Columnist Seada Nourhussen heeft besloten met haar column te stoppen. De extreme, negatieve en soms racistische reacties op haar columns beperken volgens haar de ruimte om het debat op een volwassen en verdiepende manier te voeren. Te veel negatieve aandacht en energie gingen volgens haar naar haar als persoon, in plaats van naar de inhoud van haar columns. De hoofdredactie van Trouw vind dit jammer, gezien haar belangrijke bijdrage in het publieke debat over de wijze waarop we in Nederland met elkaar omgaan.

Afbeelding: screenshot AT5

Geef een reactie

Laatste reacties (24)