Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweden: Beklim de Swastika en overwin de Hitler

  •  
13-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
klim300.jpg

Klimroutes net buiten Stockholm hebben nazi gerelateerde namen

In Zweden is verontwaardigd gereageerd op de benaming van een aantal klimroutes. Bergbeklimmers met een fascinatie voor het Derde Rijk hebben hun routes ‘Kristallnacht’ en ‘Crematorium’ genoemd.
In de Järfälla, net buiten Stockholm dragen een aantal bergroutes Tweede Wereldoorlog gerelateerde namen. Verschillende bergbeklimmers hebben tussen 1987 en 2001 gekozen hun uitgestippelde routes namen te geven als  ‘Kristalnacht’, ‘Swastika’, ‘Little Hitler’ en ‘Zyklon B’. De laatste is een gassoort die de Nazi’s gebruikten om de joden mee om te brengen.
De eerste persoon die een berg beklimt mag zijn uitgestippelde route een naam gegeven. Ondanks aandringen van John Perwer van het Zweedse Forum voor Levende Geschiedenis, zullen de namen niet gewijzigd worden. Christofer Urby, van de Zweedse Klimmers Vereniging zegt in een gesprek met The Telegraph dat hij geen naamsveranderingen kan aanbrengen. ‘Het is de eerste klimmer die de route uiteenzet en openstelt voor anderen die het recht heeft de naam te verzinnen. Het is een soort voetafdruk.’
RTEmagicC_2839947768_8aaff2abd8_b.jpg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.