26

Zweden en Denemarken in de clinch om entente Wilders-Le Pen

Deense Volkspartij dreigt samenwerking Zweden Democraten op te zeggen om samenwerking met 'antisemitische' en 'onfatsoenlijke' Le Pen

De samenwerking tussen de twee rechtse Scandinavische nationalistische partijen, de Deense Volkspartij (DF) en de Zweden Democraten (SD), dreigt op de klippen te lopen nu Zweden overweegt toe te treden tot de anti-Europese coalitie opgezet door Geert Wilders en Marine Le Pen.

DF-voorman Søren Espersen ziet een samenwerking met Geert Wilders nog wel zitten, maar trekt de grens bij de Front National van Le Pen: 

Ik zie simpelweg niet dat het Front National een fatsoenlijke partij is.

Ook ‘de diepe wortels in het antisemitisme’ van Front National zitten Espersen dwars. Niet alleen de Fransen worden door Espersen gewantrouwd, hij is ook weinig enthousiast over de Oostenrijkse FPÖ en het Vlaams Belang.

De Zweedse nationalisten, die in mei in het Europees Parlement hopen te komen, zien de zaak anders. SD-woordvoerder Linus Bylund: 

Wij gooien de deur niet dicht voor meer samenwerking in de toekomst. Vanzelfsprekend zijn de PVV en het Front National interessant voor ons.

cc-foto: Marie-II

Geef een reactie

Laatste reacties (26)