51

Zweden erkent Palestijnse staat

Eerste erkenning van EU-land ... VN fluit Israël terug vanwege 'illegale' nederzettingsplannen

Het is in politiek opzicht een mooie dag voor Palestina. De staat wordt vandaag officieel erkend door Zweden als eerste EU-land. En eerder deze week kwam de VN op voor de Palestijnen in Oost-Jeruzalem toen Israël plannen wilden voorzetten voor het bouwen van extra nederzettingen in het Palestijnse deel van de stad.


VN-hoofd voor politieke zaken Jeffrey Feltman waarschuwde woensdag dat het plan van Israël’s premier Netanyahu om 1000 huizen in Oost-Jeruzalem neer te zetten voor meer geweld zou kunnen zorgen en een dreiging vormt voor de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat, meldt Al-Jazeera.

Feltman riep Israël op haar plannen terug te trekken en “zich aan hun verplichtingen tegenover de internationale wet” te houden. Ook de VN-ambassadeur van de VS zei “zeer bezorgd” te zijn en noemde de plannen van Netanyahu “provocerend”.

In reactie op de Palestijnse VN-ambassadeur die de plannen van Netanyahu ook als “illegaal” bestempelde, ontkende Israël’s VN-ambassadeur Ron Prosor het bestaan van Joodse kolonisten, zei dat Israël niet de bezetter is en voegde daaraan toe dat Jeruzalem voor altijd aan Israël zal toebehoren.

Erkenning

De Verenigde Naties erkennen Palestina als land al sinds 2012, maar nog niet veel landen volgden hun voorbeeld. Zweden erkent vandaag officieel de Palestijnse staat en is daarmee het eerste EU-land dat dit doet. Hongarije, Slowakije en Polen erkenden het land al voor zij toetraden tot de EU. Zweden is het 135e land ter wereld dat de Palestijnse staat erkent.

Minister-president Stefan Löfven kondigde de erkenning al begin oktober aan tijdens zijn inhuldigingstoespraak. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter:

De erkenning is een bijdrage aan een betere toekomst voor een regio die te lang is opgesloten door verwoesting en frustratie. Sommigen zullen zeggen dat deze beslissing te vroeg komt. Ik ben echter bang dat het al te laat is. Leden van de EU gaven in 2009 aan dat ze Palestina zouden erkennen als de tijd rijp was. We zijn klaar om de leiding te nemen en hopen dat we het goede voorbeeld voor de rest kunnen stellen”.

Al Jazeera: UN condemns Israeli sttlement expansion
De Volkskrant: Zweden erkent Palestina officieel als staat

Cc-foto: Diego

Geef een reactie

Laatste reacties (51)