18

Zweden gaan nog maar 6 uur per dag werken

Göteborg experimenteert met korte werkdagen in de hoop productiviteit te verhogen

In Zweden gaat men experimenteren met kortere werkdagen. Ambtenaren in Göteborg gaan in plaats van 8 uur nog maar 6 uur per dag werken, tegen hetzelfde loon. Het idee erachter is dat de werknemers door de kortere werkdagen zich minder vaak zullen ziek melden, productiever en gezonder zullen zijn.

Mats Pilhem, de burgemeester van Göteborg, hoopt dat de werknemers zich minder vaak zullen ziek melden. Ook kunnen op deze manier extra banen gecreëerd worden, en zijn de ambtenaren meer efficiënt als ze maar zes uur hoeven te werken, zo meent hij.

Pilhelm is niet de eerste die met het idee speelt. De Duitse minister van Gezin, Manuela Schwesig, wil een 32-urige werkweek invoeren voor ouders van jonge kinderen, om er zo voor te zorgen dat meer moeders weer aan de slag gaan. Bondskanselier Angela Merkel ziet echter helemaal niets in dat plan.

Lus Cels, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven is niet zo gerust op het positie effect van kortere werkdagen. In de Vlaamse krant De Morgen legt hij uit:

Een kortere werkdag kan een positief effect hebben op absenteïsme en gezondheid van werknemers, maar als het de bedoeling is om meer jobs te creëren, dan moet je je hier toch vragen bij stellen. Door deze maatregel gaat de loonkost omhoog en dan is er voor werkgevers weinig ruimte om nieuwe mensen aan te nemen. Het zal er in de praktijk wellicht voor zorgen dat werknemers in minder tijd even productief moeten zijn. Hogere werkdruk, met andere woorden. En dat kan dan weer een negatief effect hebben op de gezondheid. Als je denkt aan een vermindering van het aantal uren, lijkt een bijbehorende inkrimping van het loon me een stuk billijker en beter.

In Frankrijk wil men werknemers beschermen door medewerkers te verbieden na werktijd nog werkmail te beantwoorden. Vakbonden hebben daartoe een overeenkomst gesloten waarin staat dat werknemers na het beëindigen van de werkdag hun werktelefoon uit moeten zetten. Ook moeten ze de drang weerstaan om na werktijd nog even op de smartphone of computer werkgerelateerde handelingen te ondernemen.

cc-foto: Vladimir Tkalcic

Geef een reactie

Laatste reacties (18)