32

Zweden heropent onderzoek naar aanklacht verkrachting tegen Assange

De Zweedse justitie maakt bekend dat het onderzoek naar mogelijke verkrachting van twee vrouwen door Julian Assange wordt heropend. De zaak werd in 2017 afgesloten omdat het de openbare aanklager niet lukte Assange die zijn toevlucht had gezocht in de Londense ambassade van Ecuador te verhoren. Assange werd eerder deze maand uit de ambassade gezet en zit nu een gevangenisstraf van bijna een jaar uit wegens schending van de borgtochtvoorwaarden op grond waarvan hij de beslissing over het uitleveringsverzoek van Zweden in 2010 buiten de cel mocht afwachten.

Assange wilde niet aan Zweden uitgeleverd worden omdat hij vreest van daaruit naar de Verenigde Staten gedeporteerd te worden. Daar wacht hem mogelijk een zware straf omdat hij met Wikileaks staatsgeheimen heeft onthuld.

Assange werd na een bezoek aan Zweden door twee vrouwen aangeklaagd. Ze hadden beiden – onwetend van elkaar – ingestemd seks met hem te hebben maar Assange gebruikte naar verluidt tegen hun zin in beide gevallen geen condoom. In Zweden wordt dat aangemerkt als verkrachting. De vrouwen meenden een patroon te zien en stapten naar de politie. De advocaat van een van hen heeft om heropening van het onderzoek verzocht.

Assange ontkent de beschuldigingen.

cc-foto: Secretaría de Cultura de la Nación / Romina Santarelli

Geef een reactie

Laatste reacties (32)