Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweden houdt illegale databank van Roma bij

  •  
23-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Flickr_Roma_Bob_Usher_300
Registratie, net als in Nederland, verboden ... Politie wil niet zeggen waarom ze lijst bijhoudt
Ophef in Zweden over een lijst die de politie bijhoudt van Roma. De enige reden waarom duizenden mensen op de lijst staan is dat zij Roma zijn, meldt de NOS. De meeste hebben geen crimineel verleden. De politie wil niet openbaar maken waarom ze de lijst bijhoudt, maar aangenomen wordt dat het te maken heeft met de ‘slechte reputatie’ van Roma.
Het bestaan van de databank werd onthuld door de krant Dagens Nyheter en is bevestigd door de Zweedse politie. Volgens de krant staan er ruim 4000 mensen in. Een kwart is nog maar een peuter of kleuter, zo meldt ook de NOS.
Roma, die veelal in kampen of op straat leven, worden vaak geassocieerd met criminaliteit. Maar Roma worden ook beschouwd als Europa’s meest gediscrimineerde minderheid. De Zweedse minister Ohlsson voor EU-zaken heeft dan ook geschokt gereageerd. Ze noemt het register “angstaanjagend, onethisch, onacceptabel en illegaal”.
In Zweden is registratie naar etniciteit ook verboden, net als in Nederland. Maar ook in Nederland zijn er gemeenten die hebben gepleit voor registratie van Roma.
Foto-cc: Bob Usher

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.