Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweden kiest: Sociaal Democraten levert in, blijft extreemrechts wel voor

  •  
09-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
SWEDEN-POLITICS-VOTE

© People stand on booths at a polling station during the Swedish general elections in the suburb of Rinkeby, north of Stockholm on September 9, 2018. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

De Zweedse verkiezingen lijken te zijn uitgelopen op vrijwel een gelijkspel tussen het centrumrechtse en het linkse blok, met respectievelijk 39,6 en 39,4 procent van de stemmen. Dat blijkt na de eerste exitpolls. De centrumlinkse Sociaal Democraten van zittend premier Stefan Löfven blijft met ruim 28 procent veruit de grootste partij van Zweden, hoewel de partij een fors aantal zetels inlevert.
De extreemrechtse partij Zweden Democraten, die in de peilingen op een verkiezingswinst leek af te stevenen, is met 19,2 procent van de stemmen de derde partij. Wel behaalden de Zweden Democraten procentueel gezien de grootste verkiezingswinst. Dat die partij deelneemt aan een volgende regeringscoalitie is nagenoeg ondenkbaar. Voorafgaand aan de verkiezingen hadden alle andere partijen laten weten niet te willen samenwerken met de Zweden Democraten.
Hoe de nieuwe Zweedse regering er dan wel uit komt te zien, is nog maar de vraag. Zowel het linkerblok van Sociaal Democraten, de Groenen en de Linkse Partij, als het rechterblok van de Gematigden, de Centrum Partij, de Liberalen en de Christen Democraten, hebben geen meerderheid in het parlement.

Meer over:

zweden, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.