Laatste update 14:05
88

Zweden wil man-vrij muziekfestival organiseren

Nadat het Zweedse Bråvalla festival voorlopig niet meer georganiseerd zal worden, vanwege het grote aantal meldingen van verkrachtingen en aanrandingen, komt de comédienne Emma Knyckare met een opvallend voorstel: ‘waarom organiseren we geen man-vrij muziekfestival?’

Het Bråvalla festival zal in ieder geval volgend jaar niet doorgaan, volgens de organisatoren vanwege aanhoudend seksueel geweld. In de vier dagen dat het festival duurde vielen vier verkrachtingen en 23 aanrandingen voor. Het jaar daarvoor was seksueel geweld op het festival ook al een groot probleem. De band Mumford and Sons dreigde toen zelfs met een boycott als het geweld geen halt toe werd geroepen.

Daar waar de meeste ouders wel drie keer na zullen denken voordat ze hun jonge dochter nog naar een muziekfestival zullen laten gaan, de politie een campagne startte waarin ze aan vrouwen anti-aandrandings-armbandjes uitdeelden en beleidsmakers over de hele wereld vooral vol goede adviezen zitten over wat vrouwen zelf moeten doen om te voorkomen dat ze verkracht worden, kwam Emma Knyckare met een heel andere oplossing:

Wat denken jullie ervan als we een heel cool festival organiseren waar alleen niet-mannen welkom zijn?

Volgens Knyckare zou het festival plaatsvinden ‘tot mannen zich leren gedragen’.

Na de initiële tweet waarin Emma Knyckare het festival voorstelde, heeft ze daad bij woord gevoegd. Ze bevestigde op twitter dat het evenement georganiseerd wordt: ‘Het eerste man-vrije rockfestival van Zweden zal volgende zomer het licht zien’.

‘In de komende dagen zal ik een solide groep van getalenteerde organisatoren en projectleiders bij elkaar brengen om het festival te organiseren, daarna zullen jullie van iedereen horen zodra we de volgende stap zetten’.

Het idee van ‘man-vrije’ zones op festivals is niet nieuw. Vorig jaar introduceerde het Britse muziekfestival Glastonbury ziin eerste podium alleen voor vrouwen, dat ze The Sisterhood noemen. De organisatoren zeiden toen:

‘De producenten van The Sisterhood geloven dat plekken die alleen toegankelijk zijn nodig blijven in een wereld die nog steeds gerund wordt door, en voornamelijk ontworpen is in het voordeel van mannen.’

BBC: Sweden to hold ‘man-free’ music festival

Foto: CC Chris Phutully

Geef een reactie

Laatste reacties (88)