0

Zweden zet burgers in voor Twitter-diplomatie

MEER Media - Universiteitsbladen zeggen papier vaarwel ... Trouw blundert met EK-artikel ... Marcia Luyten Buitenhof presentator

In Zweden is de overheid gestart met een Twitter-experiment. Iedere week mag een nieuwe burger zijn land vertegenwoordiger via de Twitter-pagina @Sweden. Het experiment leert dat een typische Zweed niet bestaat.


De jongste deelnemer van @Sweden is de 18-jarige Erik Isberg. Zijn rol als woordvoerder werd zo serieus opgepakt door zijn school dat die zelfs hun Twitterreglement bijstelde. Leerlingen mogen nu ook twitteren in de klas. Van één leraar mocht Isberg zelf lessen overslaan mocht hij in tijdnood komen met zijn nieuwe baan voor de Zweedse overheid.

Het Tweedse experiment heeft ook andere landen als Ierland, Nieuw-Zeeland en het Britse Leeds aangestoken om een zelfde experiment te ondergaan. ‘Curator of Sweden’ word je echter niet zomaar. Ze worden genomineerd door anderen en geselecteerd door een speciale commissie. Genomineerden moeten iets interessants te vertellen hebben, de taal van Twitter begrijpen en kunnen posten in het Engels.

Aan die laatste regel voldoet bijna geen enkele Zweed, zegt Isberg, die per ongeluk ‘finnish’ in één van zijn tweets postte in plaats van ‘finish’. Ook mogen de genomineerden hun machtspositie niet misbruiken voor criminele activiteiten, hun politieke opinies ventileren en niet spreken namens de gehele Zweedse bevolking.

Het experiment leidde tot grappige momenten. Met kerst postte de vertegenwoordiger foto’s van zijn vers geschoten wild, een ander bekritiseerde de minister van buitenlandse zaken Carl Bildt. Een andere verklaarde per direct met iemand naar bed te willen en een moslim advocaat ging op Twitter de discussie aan over de naam Muhammad onder immigranten.

Een opvallend verschijning was Jack Werner, een van de eerste twitteraars voor @Sweden. Hij trok duizenden volgers en kreeg de bijnaam ‘de masturberende Zweed’, nadat hij besloot een lijstje te publiceren met zijn favoriete bezigheden. The New York Times was nieuwsgierig naar zijn werkelijke boodschap en belde hem op:

Ik wilde laten zien dat ik over het algemeen kinderlijk en onvolwassen ben, vaak ook nog dom. Zo is dit land ook. Ik durf te wedden dat veel Zweden zo zijn”, zei de 23-jarige Werner. “Hierover nadenken is veel interessanter dan opmerkingen maken als ‘kijk naar deze mooie natuurfoto’s.'”

De jonge Isberg geniet momenteel van de aandacht. Zo adviseert hij toeristen waar ze naartoe moeten in Zweden, maar ook krijgt hij persoonlijke vragen. Zoals bijvoorbeeld wat hij nou eigenlijk wil bereiken in het leven. Daarop antwoordde hij: “Ik ben geen commercieel product, ik behoor me hier te gedragen als mezelf. En dat zegt meer over Zweden dan wat dan ook.”

The New York Times: Swedes’ Twitter Voice: Anyone, Saying (Blush) Almost Anything

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)