Laatste update 20:32
59

Zweeds muziekfestival stopt na aanhoudend seksueel geweld

Het Zweedse meerdaagse muziekfestival Bråvalla dat de afgelopen vijf jaar iedere zomer bij Norrköping werd gehouden, gaat volgend jaar niet door. De organisatoren zeggen dat ze stoppen vanwege het aanhoudende seksueel geweld. Tussen donderdag en zondag, toen het festival plaatsvond, zijn er volgens aangiften vier verkrachtingen en 23 aanrandingen voorgevallen.

Vorig jaar was het seksueel geweld ook al een groot probleem en werden onder de 50.000 bezoekers vijf vrouwen verkracht. De band Mumford & Sons die toen optrad stelde na afloop dat ze het festival voortaan zouden boycotten als het seksueel geweld geen halt werd toegeroepen. Sommige vrouwen werden dit jaar aangevallen op het festivalterrein of op weg daarheen, anderen op de camping. In een geval van verkrachting ging het om een vrijpartij die aanvankelijk met wederzijdse instemming begon maar waarbij de man van minnaar veranderde in dader en weigerde te stoppen toen de vrouw dat eiste.

Seksueel geweld is een veel voorkomend en besproken probleem tijdens muziekevenementen in Zweden. Ook de premier heeft zich er over uitgelaten. Vorig jaar, na de massale aanrandingen met Nieuwjaarsnacht in Keulen, werd duidelijk dat ook bij het tweedaagse festival We Are STHLM in Stockholm, in twee jaar tijd 38 aanrandingen hadden plaatsgevonden. Net als in Keulen hadden de jonge daders een migrantenachtergrond. Voor rechtse media was dat aanleiding om het probleem van seksueel geweld tot een etnisch probleem te reduceren. Daarbij werden grove verzinsels niet geschuwd en ook overgenomen door Nederlandstalige media.

Over de daders van het afgelopen weekend is nog weinig tot niets bekend. Volgens de politie zijn de signalementen erg vaag. Verschillende media merken op dat het festival vorig jaar al verlies leed en dit jaar fors minder tickets verkocht. De organisatie wijt de verminderde publieke belangstelling dan weer aan het seksueel geweld.

cc-foto: Karl af Geijerstam

Geef een reactie

Laatste reacties (59)