Laatste update 19:34
61

Zweeds muziekfestival verboden voor mannen vanwege seksueel geweld

In reactie op een hausse aan seksueel geweld tijdens muziekfestivals krijgt volgende zomer een muziekfestival waar mannen niet welkom zijn. Dat wil zeggen zogeheten cis-mannen, de mannen die stellen dat ze man zijn. Andere mannen, zoals transgenders, zijn wel welkom op het twee dagen durende Statement Festival in Gothenburg dat op 31 augustus en 1 september gehouden wordt.

Het festival is een initiatief van radiopresentator en comedienne Emma Knyckare. In juli plaatste ze een tweet met een oproep nadat bekend was geworden dat een populair festival was afgelast vanwege de toename van seksueel geweld.

Via crowdfunding is inmiddels ruim 500.000 Zweedse kronen bij elkaar gebracht, ongeveer 50.000 euro. Dat bedrag is voldoende om met het festival van start gegaan. De kaartverkoop start op 1 december, de line up wordt later bekend gemaakt.

Er wordt kritiek geuit op het initiatief omdat het mannen discrimineert maar volgens Knyckare krijgt ze juist ook veel positieve respons, vooral sinds de #MeToo-camapgne is losgebarsten en seksueel wangedrag niet meer wordt geaccepteerd. De lancering van het festival vindt niet geheel toevallig plaats op 19 november, dat ook Internationale Mannendag is. Knyckare stelt dat het festival net zo lang zal worden gehouden als nodig is tot mannen hebben geleerd hoe ze zich dienen te gedragen.

Video 8 september, Emma Knyckare geeft toelichting

cc-foto: Chris Phutully

Geef een reactie

Laatste reacties (61)