Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse aanklacht tegen Julian Assange bijna verjaard

  •  
12-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
assange300.png
Assange niet langer vervolgd voor aanranding 
Zweden wil WikiLeaks-oprichter Julian Assange vervolgen voor het aanranden en/of verkrachten van twee vrouwen in 2010. Na morgen is dat echter niet meer mogelijk. Volgens de Zweedse wet moet justitie de verdachte eerst namelijk verhoren, voordat hij officieel vervolgd kan worden. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, doordat Assange zich schuilhoudt in Londen, in de Ecuadoraanse ambassade.
De meest ernstige van de beschuldigingen, namelijk verkrachting, blijft nog wel overeind. Zweedse aanklagers moeten hem daarover voor 2020 zien te verhoren.
Assange houdt zich inmiddels al drie jaar schuil in de ambassade van Ecuador. Dankzij het Verdrag van Wenen geniet hij daar diplomatieke onschendbaarheid. De beschuldigingen van Zweden aan zijn adres heeft hij altijd ontkend. Hij heeft ervoor gekozen opgesloten te zitten in de ambassade omdat hij vreest dat Zweden hem eventueel zal uitleveren aan de VS, waar hij berecht zou kunnen worden voor één van de grootste informatielekken ooit. BBC: Julian Assange case: Sweden to drop sex assault inquiry

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.