Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse bank zet Shell op zwarte lijst wegens milieuvervuiling

  •  
13-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
12947943085_97349367ca_k

© cc-foto: Friends of the Earth / https://flic.kr/p/kJaAo2

Olieconcern Shell is door de Zweedse bank Handelsbanken op een zwarte lijst gezet. Die lijst bestaat uit bedrijven die betrokken zijn geweest bij milieuschandalen, mensenrechtenschendingen of corruptie. Er staan nog zo’n veertig andere bedrijven op de lijst.
Shell is op de lijst gezet vanwege de ernstige milieuverontreiniging in de Nigerdelta. In dat gebied liepen door slecht onderhoud en ondermaatse beveiliging jaarlijks tientallen miljoenen liters olie weg. Olie dat in het drinkwater terechtkwam en landbouwgronden vernietigde. Shell zelf heeft altijd volgehouden dat oliedieven verantwoordelijk waren voor de beschadigde leidingen.
Andere grote bedrijven die op de zwarte lijst zijn geplaatst zijn bijvoorbeeld Chevron, Deutsche Telekom, Lockheed Martin, Hewlett Packard en Renault. Handelsbanken had bij de veertig bedrijven in totaal voor bijna 5 miljard euro aan beleggingen. Alle deelnemingen in de bedrijven op de zwarte lijst worden nu afgestoten.
Bronnen: Nu , SvD  / cc-foto: Friends of the Earth
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.