Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse justitie staakt onderzoek naar Julian Assange

  •  
19-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
assange300_11.jpg

© cc-foto: Espen Moe https://flic.kr/p/7NGyrz

Zweden staakt het onderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange. De Australiër, die momenteel gevangen zit in Engeland wegens schending van zijn borgtochtvoorwaarden, zat zeven jaar in de Londense ambassade van Ecuador om te voorkomen dat hij aan Zweden zou worden uitgeleverd. Justitie in Stockholm had een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd om hem te kunnen verhoren nadat twee vrouwen bij de politie melding hadden gemaakt van onvrijwillige seksuele handelingen. Beiden hadden los van elkaar een seksuele relatie gehad met Assange. Ze verweten hem gemeenschap zonder condoom op te dringen, wat volgens de Zweedse wet kan neerkomen op verkrachting.
De nu 48-jarige Assange werd wereldberoemd door het openbaren van een video waarop te zien hoe Amerikaanse soldaten vanuit een helikopter in Irak doelbewust burgers, waaronder journalisten, ombrengen. Later werd Wikileaks gebruikt door het team van Donald Trump om op dubieuze wijze campagne te voeren tegen Hillary Clinton.
Assange is in Engeland tot 50 weken cel veroordeeld en zit sinds vorige maand in een cel.
cc-foto: Espen Moe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.