Laatste update 02 januari 2018, 10:31
157

Zweedse kerk wil inclusiever zijn, maakt Jezus onzijdig

Dat de historische figuur Jezus een man was staat voor de Zweedse Kerk vast. Maar de figuur zoals er nu binnen het christendom tegenaan wordt gekeken, moet wat betreft een parochie in Västerås voortaan genderneutraal zijn. Daarom gebruikt het bisdom voortaan het geslachtsneutrale Zweedse persoonlijk voornaamwoord “hen” wanneer het naar Jezus verwijst.

Zweden kent sinds 2015 naast voornaamwoorden hij (han) en zij (hon) ook de genderneutrale verwijzing “hen”. De Zweedse Kerk in Västerås heeft besloten voortaan “hen” te gebruiken wanneer het verwijst naar Jezus. Hiermee wil de kerk transseksuelen en iedereen die zich niet identificeert als man of vrouw in de kerk omarmen. In een advertentie in de krant ter aankondiging van de jaarlijkse kerstdienst, gebruikte de kerk het woord voor het eerst ter verwijzing naar Jezus.

“Jezus is waarlijk God en waarlijk mens. Daarmee stijgt Jezus uit boven hem of haar”, legt priester Susann Senter uit. Bovendien zou volgens Stenter de mannelijke identiteit van Jezus Christus door heersers zijn misbruikt om de macht van de man over de vrouw te legitimeren. De bisschop van Västerås, Mikael Mogren, schaart zich achter de beslissing.

Ik heb krenkende formuleringen gelezen over travestieten, transseksuelen en andere transpersonen. Daarom wil ik één ding duidelijk maken: transpersonen zijn geschapen door God, hun lichamen behoren tot Gods mooie en unieke schepsels.

Local: Swedish church defends gender neutral pronoun for Jesus

cc-foto: Albert

Geef een reactie

Laatste reacties (157)