Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse krant plaatst geen advertenties meer van fossiele industrie

  •  
26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jaknikker

© Cc-foto: Mhouge

De Zweedse krant Dagens ETC is met onmiddellijke ingang gestopt met het plaatsen van advertenties van de fossiele industrie. Volgens hoofdredacteur Andreas Gustavsson is het weigeren van reclame voor fossiele producten nodig om geloofwaardig te blijven.
“Hoe ver kan de journalistiek gaan als zij wordt gefinancierd door krachten die er alle belang bij hebben om grootschalige actie tegen de klimaatcrisis tegen te houden?”, verklaart hij tegenover The Guardian.
Gustavsson voorspelt dat de advertentiestop zal leiden tot een omzetdaling. Fossiele adverteerders waren goed voor 15 tot 20 procent van de advertenties in zijn krant. “Maar ik ben er ook van overtuigd dat het op lange termijn verstandig zal blijken.”
De hoofdredacteur roept ook andere media op om advertenties te weigeren van bijvoorbeeld oliebedrijven of vliegtuigmaatschappijen. “De klimaatcrisis raakt ons allemaal.”
Cc-foto: Mhouge
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.