Laatste update 23:29
95

Zweedse minister cancelt afspraak met Noorse collega om leugens ‘no-go zones’

De Zweedse minister van Migratie Heléne Fritzon heeft een ontmoeting met haar Noorse collega Sylvi Listhaug op het laatste moment afgezegd. Listhaug voert momenteel campagne voor haar partij, de rechts-nationalistische Partij van de Vooruitgang, waarin zij een stokpaardje heeft gemaakt van de zogenaamde no-go zones in Zweden. Gebieden waar door een groot aantal migranten de veiligheid van bewoners en bezoekers ernstig in gevaar is. Een grove, hardnekkige leugen, aldus Fritzon.

Als onderdeel van haar bezoek aan Zweden zou Listhaug samen met Fritzon en Dan Eliasson, korpschef van de Zweedse nationale politie, een bezoek brengen aan de Stockholmse buitenwijk Rinkeby. Nadat Fritzon ontdekte dat het bezoek van de Noorse politica onderdeel is van een verkiezingscampagne waarin Zweden als negatief voorbeeld moet dienen, zegde zij direct de ontmoeting af. Volgens Fritzon schetst Listhaug ‘een compleet vertekend beeld van Zweden’:

Dat blijkt ook vandaag weer in een interview met VG (Verdens Gang, een Noorse krant, red.) waarin ze beweert dat er wel zestig no-go zones zijn in Zweden, wat complete onzin in. Ik ben bereid om al mijn Noorse collega’s te ontmoeten na de verkiezingen, maar ik laat me niet voor het karretje van een campagne spannen.

In het interview waar Fritzon over spreekt, zegt Listhaug dat op meer dan zestig plaatsen in Zweden ‘parallelle samenlevingen’ zijn ontstaan. In die gebieden zouden volgens de Noorse minister ‘wetteloosheid gelden en criminelen de dienst uitmaken’ op plaatsen ‘met een groot aantal mensen met een migratieachtergrond’.

De waarschuwing dat de werkelijke reden van het bezoek van Listhaug een campagnestunt is, kwam vanuit de Noorse overheid zelf. Vanuit de Noorse regering werd contact opgenomen met hun Zweedse collega’s om duidelijk te maken wat er aan de hand was. Ook werd op voorhand excuses aangeboden voor de stunt van Listhaug. De Noorse regering is een coalitie van de Partij van de Vooruitgang en de Conservatieve Partij.

Ook de Noorse premier Erna Solberg heeft inmiddels gezegd dat de uitspraken van Listhaug een broodje aap zijn. Listhaug is echter bij lange na niet de enige die de horrorverhalen over Zweedse achterbuurten gretig verspreidt.

Oorsprong
In 2014 bleek uit een politierapport dat er in Zweden 55 ‘kwetsbare gebieden’ waren. Gebieden met veel sociaaleconomische problemen met als gevolg armoede en hogere criminaliteitscijfers. In het rapport stond dat in enkele van die gebieden politieauto’s in brand waren gestoken en dat de inwoners van die gebieden minder bereid waren mee te werken aan politieonderzoeken dan in andere delen van het land.

Dat rapport werd door een columnist van de Zweedse krant Svenska Dagbladet aangehaald, waarbij hij de term ‘no-go zones’ gebruikte om de wijken aan te duiden. Sindsdien is dat beeld een eigen leven gaan leiden en vindt het gretig aftrek in vooral rechtse en anti-islam kringen. Op rechtspopulistische blogs wordt gestrooid met valse berichten over Zweedse wijken die verboden zouden zijn voor niet-moslims en waar de Sharia, de islamitische wetgeving, zou gelden.

Berichten over kleine criminaliteit in Zweedse buitenwijken worden overgenomen en opgeblazen door Britse roddelbladen, extreemrechtse complotsites als Breitbart of de Russische propagandazender RT, waarna anti-moslimblogs er een stevig islamofoob sausje overheen gieten alvorens de berichten verder te verspreiden.

In 2016 gebruikte de extreemrechtse Hongaarse premier Orban de fabels over Zweedse no-go zones als onderdeel van een referendumcampagne. Een die overigens op niets uitdraaide.
Na die campagne liet de Zweedse overheid weten: ‘Laten we duidelijk zijn: zulke gebieden, hoe ze ook genoemd worden, bestaan niet in Zweden.’

Hardnekkig
Hoe vaak de Zweedse overheid ook laat weten, ondersteund door cijfers en verklaringen van lokale autoriteiten, dat het om leugens gaat, blijft het idee van de no-go zones in rechts-populistische kringen fier overeind. Het ontkennen van de Zweedse overheid zou niets meer zijn dan een doofpotaffaire.

Hoewel Zweden het meest genoemde land is waar “de moslims” het land zouden overnemen van de autochtone bevolking, is het niet het enige. In 2015 verscheen bij het Amerikaanse FOX News een zelfbenoemd terrorisme-expert, Steve Emerson, om te verklaren dat in het Britse Birmingham ook hele wijken onder de Sharia-wetgeving vielen. De bewoners van die wijken zelf wisten van niets en Emerson werd in het hele Verenigd Koninkrijk belachelijk gemaakt. Fox News zag zichzelf genoodzaakt excuses aan te bieden. In extreemrechtse en islamofobe kringen blijft echter ook daar als een paal boven water staan dat Birmingham, net als Zweden, ten prooi is gevallen aan de islam.

Cc-foto Heléne Fritzon: Socialdemokraterna

Geef een reactie

Laatste reacties (95)