Laatste update 14:11
54

Zweedse politicus: ‘Moslims zijn geen volwaardige mensen’

Martin Strid, een politicus van de extreemrechtse Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna, SD) is gedwongen af te treden nadat hij moslims ‘geen volwaardige mensen‘ noemde op de landelijke partijconferentie, afgelopen zaterdag in Norrköping. Strid, een lokale politicus uit Borlänge, vertelde het publiek dat er gradaties van menselijkheid bestaan:

Aan de ene kant van het spectrum ben je 100 procent mens, een persoon, alles wat bij dat concept hoort. Aan de andere kant ben je 100 procent Mohammedaan. Alle moslims bevinden zich ergens op die schaal. IS-leden zijn bijvoorbeeld bijna 100 procent Mohammedaan.

Hij voegde daar later aan toe dat zijn doel was om moslims ‘te bevrijden van de islam’ en hen in plaats daarvan lid te maken van de Zweedse Democraten. Maar zelfs al verlaat je de islam, dan nog ben je volgens Strid geen ‘volwaardig mens’:

Als je een ex-moslim bent dan ben je een eind in de richting gekomen van een volwaardig mens zijn.

De speech werd opgenomen door de zender SVT, die zondag ook wist te melden dat er aangifte tegen Strid is gedaan van haatzaaien. SD-parlementariër Julia Kronlid noemde de uitspraken van Strid ‘schadelijk’:

Dit is heel slecht, extreem slecht. We hadden de kans om ons beleid naar buiten te brengen en het enige waar de media over schrijven is dit.

Partijsecretaris Richard Jomshof wist er wel een veroordeling uit te persen en noemde de speech van Strid ‘racistisch’ en ‘geenszins representatief voor de partij’:

Onderbouwde kritiek is toegestaan binnen SD, maar racisme niet. Zo simpel is het.

Strid bood zondagochtend zijn excuses aan:

Het was heel vervelend en ik heb mezelf zeer onhandig uitgedrukt. Als je gestressed bent en haast hebt, dan kun je je weleens verkeerd uitdrukken. Ik realiseer me dat het lijkt alsof ik moslims geen volwaardige mensen vind en dat is vervelend. Ik ken heel veel moslims en ben goede vrienden met veel (sic). Mensen zijn mensen, natuurlijk.

Enkele uren daarna mocht hij alsnog vertrekken.

Afbeelding: screenshot Nyhetsmorgon

Geef een reactie

Laatste reacties (54)