Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse populisten schoppen rel over racisme

  •  
06-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Zweden-Democraten lopen weg uit kerkdienst die voorafgaat aan installatie nieuw parlement, omdat bisschop opmerking over racisme maakt
De rechts-extremistische Zweden-Democraten zijn dinsdag weggelopen uit de lutherse kerkdienst die traditioneel voorafgaat aan de installatie van het nieuwe parlement. De populisten protesteerden daarmee tegen de preek van bisschop Eva Brunne. Zij noemde daarin het racisme “dat stelt dat mensen niet allemaal evenveel waard zijn […] niet dezelfde rechten hebben, alleen omdat ze toevallig in andere delen van de wereld geboren zijn” verwerpelijk. “Het past niet in een democratie als de onze om verschil te maken tussen mensen”, aldus Brunne. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.
Eén van parlementariers zei na afloop dat ze waren vertrokken uit verontwaardiging over het feit dat “de kerk het niet kon laten om te ageren tegen de Zweden-Democraten”, zo meldt het NRC.
De rechts-populisten hebben bij de verkiezingen van twee weken geleden voor het eerst de kiesdrempel gehaald. Mede daardoor verloor de centrum-rechtse coalitie van Fredrik Reinfeldt de meerderheid in het parlement.
Reinfeldt heeft nu een minderheidskabinet geformeerd, maar heeft nadrukkelijk gedoogsteun van de Zweden-Democraten afgewezen. Ook hij pleitte in zijn toespraak in de Riksdag, het Zweedse parlement, gisteren voor “openheid, tolerantie en solidariteit”. Volgens Reinfeldt is immigratie goed voor Zweden en “een sleutel voor de opbouw van welvaart en voor het bestrijden van vooroordelen”.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.