17

Zweedse studentes stunten met onzichtbare designhelm

H├Âvding: Hoe een designsjaal je redding wordt

Over een aantal jaar is het niet Ikea, maar Hövding waar we in Nederland aan moeten denken als we aan Zweedse designers denken. Althans, dat zou best eens kunnen aangezien Nederland een fietsland bij uitstek is. Studentes Anna en Terese bedachten iets waar hun professor letterlijk van achterover sloeg. “Jullie worden multi-multi miljonair”, zei hij. De designstudentes ontwierpen een helm die je alleen ziet wanneer je hem nodig hebt.

The Invisible Bicycle Helmet | Fredrik Gertten from Focus Forward Films on Vimeo.

Hövding doe je om als een sjaal, maar is in werkelijkheid een airbag voor je hoofd. De kussens blazen zichzelf op wanneer je van je fiets valt. Anna en Terese verrichtten zeven jaar lang onderzoek naar de nieuwe helm. Daarvoor interviewden ze onder andere trauma-artsen en bestudeerden ze onderzoeken van fietsongelukken. 

Door de Zweedse verzekeraar Folksam is de Hövding inmiddels uitgeroepen tot beste fietshelm. In Zweden wordt de helm al op meerdere plekken verkocht. Anna en Terese krijgen regelmatig mailtjes van klanten die door de Hövding zijn gered. ‘Dat zijn berichtjes waar we nooit aan wennen’, aldus de dames op hun website. 

Debatteer op Twitter mee over de helm: #InvsHelmet 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)