27

Zweedse vice-premier biedt excuses aan voor Godwin

Asa Romsom vergeleek ramp met vluchtelingen op Middellandse Zee met Auschwitz

Romsom komt hiermee terug op een uitspraak die zij maandag deed in een tv-debat

Asa Romsom, lid van de Zweedse Groene Partij, heeft haar excuses aangeboden voor haar uitspraak, die ze maandag deed in het Zweeds parlement. In een debat dat werd uitgezonden op de Zweedse televisie vergeleek ze de ramp met duizenden bootvluchtelingen met de ramp in Auschwitz. Ze verklaarde later: ‘Ik had nooit de vergelijking mogen maken tussen de ramp op de Middellandse zee en die in Aschwitz, ik bied mijn oprechte excuses aan.’

Verder gaf ze aan overweldigd te zijn geweest door emoties door wat er zich allemaal op de Middellandse Zee heeft afgespeeld. Toch had ik nooit de vergelijking mogen maken tot wat er in Nazi Duitsland gebeurt is, aldus Romsom. 

Lena Posner-Korosi, voorzitter van de Joodse Raad in Zweden, reageerde na de uitlatingen van Romsom geïrriteerd en noemde de vergelijking ‘absurd en ondoordacht’. En riep verder Romsom op om ook publiekelijk haar excuses aan te bieden aan Holocaust overlevers en hun kinderen. 

Saillant detail is dat Romsom in haar excuses de Roma’s tegen zich in het harnas joeg door hen zigeuners te noemen. De Roma’s eisten vervolgens op hun beurt ook excuses, dat Romsom inmiddels heeft aangeboden.

CC Foto: Dave Wilson
Haaretz.com: Sweden deputy PM apologizes for comparing Mediterranean refugee crisis to Auschwitz

Geef een reactie

Laatste reacties (27)