95

Zwemuitje voor vluchtelingen afgelast na ‘dreigement’

Burgemeester Ede noemt maatregel COA belachelijk ... Verzuurde inwoonster gebelgd dat uitje voor armlastigen 'gratis' is 

De dienst voor de opvang van asielzoekers COA heeft het Kerstzwemmen voor vluchtelingen dat op Eerste Kerstdag zou plaatsvinden afgelast. Aanleiding is de dreigende taal in een ingezonden brief die werd geplaatst in het lokale huis-aan-huisblad.

Circa 140 vluchtelingen uit de noodopvang en klanten van de Voedselbank zouden op Eerste Kerstdag gezamenlijk gaan zwemmen in zwembad De Peppel. Die mogelijkheid werd geboden dankzij een spontane actie van de medewerkers van het zwembad die aanboden vrijwillig op de feestdag te werken, als de inrichting gesloten is voor publiek, om zo de twee kansarme groepen wat vermaak te bieden.

Die menslievendheid schoot in het verkeerde keelgat bij een verzuurde inwoonster van Lunteren. In een ingezonden brief beklaagde zij zich over het eenmalige uitje, want ja, waarom zij wel? 

Wij hebben vier kinderen en hebben dure A en B zwemcursussen bij Zwembad De Peppel moeten betalen voordat zij überhaupt mochten zwemmen. (…) Dit valt toch niet meer te begrijpen?

De briefschrijfster richt zich rechtstreeks tot de burgemeester en schrijft:

Burgemeester Van der Knaap, u moet niet verbaasd zijn als ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden ook in uw gemeente gaan plaatsvinden.” 

Die laatste opmerking was voor het COA aanleiding het uitje uit voorzorg te schrappen. Tegenover regionaal dagblad De Gelderlander verklaart de burgemeester de maatregel belachelijk te vinden. De Edese Post schrijft:

Burgemeester Cees van der Knaap laat donderdagavond weten: “Ik wist van niets. Jammer dat ik sleutel van de Peppel niet heb. Zal met COA contact opnemen over een andere datum.” Raadsleden roeren zich ondertussen. Jan-Pieter van der Schans (CDA) schrijft: “Bizar. Werkelijk te treurig voor woorden.” Sina Salim (D66): “Dit lafaarden tuig moet worden opgesloten.” Ook Harry van Huijstee van de PvdA is niet blij. “We moeten dit niet accepteren, maar op een later moment alsnog organiseren.” 

Ondertussen is er een tegenbrief verschenen van een andere inwoner die haarfijn uit de doeken doet wat er mis is met de klacht in de eerste brief van inwoner Bouma. Ze merkt op over die laatste dreigende zin:

Wat bedoelt Bouma nou eigenlijk? Is de wens hier de vader van de gedachte of zou dit zelfs een nauwelijks verholen dreigement moeten zijn? Wat er in Geldermalsen gebeurde (en in Steenbergen, Pannerden, Oranje, Anna Paulowna en Wormerland – de lijst wordt steeds langer en schrikwekkender), is te triest voor woorden. Dit geweld, deze haatdragendheid, dat is waar ik me zo langzamerhand steeds meer zorgen over maak. En dat geweld komt niet uit de lucht vallen: het wordt mede mogelijk gemaakt door stemmingmakerij van landelijke en lokale politici, door burgers die onder het mom van bezorgdheid het vuurtje keer op keer aanwakkeren. En door de media – in dit geval de Edese Post – die daar stééds maar een podium aan geeft. 

Deze onverdraagzaamheid en de daaruit voortvloeiende toename van geweld, dat is waarom ik een bijzonder bezorgde burger ben.

Update 25 december: Zwembad De Peppel in Ede laat weten alsnog een zwemuitje te willen organiseren voor de groep van zo’n 150 vluchtelingen. De directeur van het zwembad zegt nog altijd niet te weten waarom het uitje, dat vandaag had moeten plaatsvinden, geschrapt moest worden. Alle informatie die hij heeft, heeft van de sociale netwerken. Bij het COA heeft hij nog altijd niemand kunnen bereiken. De directeur zal in overleg met de burgemeester en het COA op zoek gaan naar een nieuwe datum. 

Geef een reactie

Laatste reacties (95)