19

Zwitserland jaagt Nederlandse zwartspaarders weg

Spaarders krijgen de keuze: geld overmaken of een cheque

Nederlanders die zwart geld hebben geparkeerd op bankrekeningen in Zwitserland en Luxemburg, zijn daar niet meer welkom. Dat meldt het Financieele Dagblad. De spaarders krijgen de keuze: of een cheque meekrijgen, of het geld overmaken naar een andere rekening.

Het FD citeert Ton Apeldoorn. Hij was tot 2005 jager op zwart geld bij de Fiod. Sindsdien is hij adviseur voor spaarders die hun geld terug naar Nederland willen halen. De G20, de Oeso en de EU zetten landen – met succes – onder druk om het bankgeheim af te schaffen. Luxemburg en Zwitserland weigeren sinds 2009 al spaarders die met een koffers contact geld aan komen zetten.

Apeldoorn vertelt aan het FD:

Sinds het kabinet in september weer een regeling heeft aangeboden om zonder boete terug te keren, heb ik het heel druk. De echte hausse verwacht ik tussen januari en juli, omdat dan weer een jaar extra is verjaard voor de Belastingdienst.

Geld dat langer dan twaalf jaar op een rekening in het buitenland heeft gestaan, mag tot juli 2014 tegen een belastingtarief van 20% ingekeerd worden. Voor geld dat korter dan twaalf jaar op een rekening heeft gestaan, geldt het tarief van 60%.

FD: Banken in Zwitserland en Luxemburg jagen Nederlandse zwartspaarders weg

cc-foto: Ruud Greven

Geef een reactie

Laatste reacties (19)